reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Tiger Lake ukazuje velice slušný nárůst výkonu

27.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Tiger Lake ukazuje velice slušný nárůst výkonu
Zatímco ve světě desktopových procesorů nám toho Intel v nejbližší době asi moc nepředvede, mezi mobilními procesory by to mělo být zcela jiné. Na začátku září očekáváme nástup generace Tiger Lake, která bude asi velice zajímavá.
Ono "něco velkého", co si Intel chystá na začátek září, by tak měly být právě procesory Tiger Lake, i když by se dalo uvažovat i o grafikách Xe, respektive samostatných grafikách, neboť integrované Xe jsou samozřejmě součástí Tiger Lake. A existují už známky toho, že tato generace bude velice zajímavá a dalece svým výkonem předčí i Ice Lake a doufejme, že to bude platit i o její celkové nabídce a dosahu. 
 
 
V tomto případě jde o výsledky z databáze SiSoft Sandra, kde se objevil procesor Core i7-1165G7 (4C/8T) právě generace Tiger Lake s taktem 2,8 až 4,7 GHz, dále s 1,25 MB L2 cache na jádro a 12 MB L3 cache celkově. 
 
 
Pro srovnání pak lze použít nejlépe Core i7-1065G7, který může běžet s TDP 15 W i 25 W a server HotHardware nám výsledky naservíroval do tabulky právě i s ohledem na TDP aktuálního Ice Lake. 
 
 
Výsledky jsou zcela jasně ve prospěch nového Core i7-1165G7, na nějž starý Core i7-1065G7 nestačí ani se zvýšeným TDP, a to s často i více než polovičním rozdílem. Výsledné skóre 565 Mpix/s je pak zcela srovnatelné s osmijádrovým Ryzen 7 4700U a až Ryzen 7 4800H či dokonce 4900H jsou výrazně lepší, ovšem s tím, že jde už dle spotřeby o zcela jinou třídu. 
 
Core i7-1165G7 by logicky měl být přímý nástupce modelu Core i7-1065G7, ovšem z těchto výsledků je obtížné je srovnávat, neboť neznáme právě nastavené TDP nového modelu a v podstatě ani nic o testovacím systému. Ostatně v této době je obecně velice obtížné srovnávat mobilní procesory právě kvůli tomu, že velice závisí na konfiguraci celého počítače, do níž nelze zasahovat tolik jako v případě desktopů. Nicméně pro generaci Tiger Lake jako takovou to zatím vypadá dobře. 
 
Zdroj: HotHardware


reklama