reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel u AMD ulovil dalšího GPU architekta

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel u AMD ulovil dalšího GPU architekta
Raja Koduri, který v roce 2017 přešel do Intelu, kde dostal celou vlastní grafickou divizi, se přirozeně snažil lákat k sobě právě i z AMD lidi, které dobře znal, aby mu pomohli ve vývoji. A těmto dnům ještě není konec.
Na pozici viceprezidenta a generálního manažera v GPU Architecture and IP Engineering se totiž nově dostal Vineet Goel, další průmyslový veterán z AMD. Ten na svou novou pracovní pozici v Intelu nastoupil během září a na starosti bude mít vývoj architektury Xe, respektive sám povede tým hardwarových architektů a inženýrů.
 
 
Je pravděpodobné, že do prvních verzí grafických čipů Xe už Vineet Goel příliš nezasáhne, pokud vůbec, neboť ty už byly definovány i představeny veřejnosti. To samozřejmě zahrnuje především první generaci Alchemist, která už je nejen hotová, ale už se také nejspíše vyrábí či brzy začne masově vyrábět a v případě následující generace Battlemage už lze vyhlížet tape out, čili dokončení návrhu čipů, takže v úvahu by připadal už spíše jen Celestial coby třetí generace.

Vineet Goel dosud pracoval v AMD na pozici Corporate Vice President of GPU Architecture a mezi lety 2016 a 2019 měl právě v AMD na starosti vývoj GPU architektury. Čili vzhledem k tomuto časovému úseku s největší pravděpodobností pracoval i na vývoji aktuálních RDNA a RDNA 2 či případně výpočetních CDNA a CDNA 2 a snad i dalších verzí.

Goel ovšem začal svou kariéru ve firmě Real3D, která spolupracovala se společností Sega na vývoji arkádových herních systémů a také přispěla k vývoji grafické karty Intel 740, první a na dlouhou dobu jediné karty od Intelu, která nesla samostatný grafický čip. Firma Real3D se ostatně v roce 1999 stala součástí Intelu, ale to už Vineet Goel přešel k ATI Technologies, kterou později koupilo AMD. Tam už Goel zůstal, ovšem s pětiletou přestávkou, kdy byl bývalým kolegou Ericem Demersem přesvědčen k práci pro Qualcomm, kde se podílel na vývoji GPU jader Adreno pro SoC Snapdragon.
 
Co se týče nejnovějšího příspěvku k technologiím, jimiž disponuje firma AMD, jde o známou novinku FidelityFX Super Resolution, obdobu konkurenční technologie DLSS.
 
Zdroj: THW


reklama