reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel umožní v Linuxu aktualizovat BIOS bez restartu systému

30.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel umožní v Linuxu aktualizovat BIOS bez restartu systému
Server Phoronix přináší informace o novém projektu společnosti Intel, která umožní v rámci Linuxu 5.17 aktualizovat BIOS základní desky i bez restartování systému. Toho bychom se později mohli dočkat i na PC s Windows.
Je ale zřejmé, že aktualizace BIOSu bez restartování systému má větší význam právě pro linuxové systémy, v jejichž případě se dá předpokládat, že spíše poběží na počítačích (serverech), které je zapotřebí mít pokud možno neustále v provozu. O takové funkci jsme přitom už jednou slyšeli, a sice letos v září, ale tehdy se ještě mluvilo o "Intel Seamless Update". 
 
 
Nyní ale už jde o PFRUT, čili Platform Firmware Runtime Telemetry pro Platform Firmware Runtime Update, který se stal součástí specifikací ACPI a v případě Linuxu 5.17 tu půjde o driver zvaný "pfr_update". A právě díky tomu, že se PFRUT stal součástí široce používaného ACPI, bychom se stejné funkce mohli někdy později dočkat i na PC, ale jak už bylo řečeno, v jejich případě to asi nebude priorita a i dle Phoronixu jde aktuálně o funkci určenou exkluzivně pro servery a není ani jasné, zda se dočkají i běžní uživatelé s Linuxem na svých PC. 
 
PFRUT by ale jinak měl fungovat očekávaným způsobem, čili BIOS se bude aktualizovat z prostředí operačního systému a ne přímo z nastavení BIOSu. Ostatně i na Windows známe různé utility, které k tomu jsou určeny, a to například WinFlash od Asusu, ale v jejich případě stejně poté musíme restartovat systém. 
 
Není ale zřejmé, zda tu pro podporu PFRUT existují nějaké zvláštní hardwarové požadavky, což by pravděpodobně platilo pro základní desku, a tedy i celou platformu. To se dozvíme možná až v době, kdy nastoupí systémy s chystaným linuxovým kernelem, čili verzí 5.17. 


reklama