reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uprostřed propouštění zlepšuje své finanční vyhlídky

20.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel uprostřed propouštění zlepšuje své finanční vyhlídky
Společnost Intel v tomto roce prošla velkými změnami, které se týkaly především jejích zaměstnanců a další změny ji ještě čekají. Propustit chce celkem 12.000 zaměstnanců, a přitom bylo poprvé po dvou letech oznámeno, že výdělky budou vyšší, než se myslelo.
Společnost Intel tak vylepšil svou předpověď na aktuální kvartál, což neučinil více než dva roky a to působí poněkud zvláštně v době, kdy je firma uprostřed restrukturalizace, která znamená i propuštění celých 11 % pracovní síly. Nicméně k pozitivní změně finančních vyhlídek může být řada různých důvodů, i když něco takového bychom přeci jen neočekávali, neboť ještě před pěti měsíci Intel také měnil své finanční vyhlídky, a přitom snížil odhadované tržby pro celý letošní rok. Vypadá to tak, že firma na tom není tak špatně, jak odhadovala.





Akcie Intelu také vzrostly na své patnáctileté maximum a mluví se o tom, že za lepšími vyhlídkami je především trh s PC, který začal vykazovat známky oživení. Intelu se již podařilo překonat odhady analytiků týkající se jeho druhého letošního kvartálu a nyní to vypadá, že překoná odhady i pro ten třetí. Uvádí se, že za tím stojí vyšší poptávka po počítačích a počítačových komponentách, díky čemuž začali dodavatelé opět plnit své sklady. Hodnota akcií Intelu tak během pěti dní vzrostla o šest procent a díky tomu všemu mají lepší vyhlídky i jiné firmy, které jsou tradičně spojeny s trhem s PC. Například takové HP oznámilo, že v posledním kvartálu jeho tržby na PC trhu rostly o 7,5 procent, a to především díky notebookům.

Neznamená to však, že by měl trh s PC v dohledné době opět zažít boom, spíše se mluví o zmírnění jeho propadu. Důvodem pro to mají být Windows 10, které už oficiálně nejsou k dispozici zdarma pro uživatele Windows 7 a Windows 8.x, a tak mají lépe přispět k prodeji nových počítačů. Vedle toho je tu také stále rychlejší adopce SSD, která nahrazují pevné disky.

Co se týče samotné předpovědi firmy Intel, ta pro aktuální kvartál odhadovala tržby 14,9 miliard plus/minus 500 milionů. Nyní už mluví o 15,6 miliardách plus/minus 300 milionů, takže jde o slušný nárůst. V nejbližší době jej přitom čeká postupné rozšiřování generace Kaby Lake na trhu. První mobilní procesory již na něm jsou a brzy v příštím roce to čeká i desktopové. K celkovému oživení trhu s PC by pak měla přispět i konkurence ze strany firmy AMD, která chystá své procesory Zen a my můžeme jen doufat, že ty budou představovat opravdu zdatného soupeře.

Zdroj: wccftech
reklama