reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel utržil 13,7 miliard a chce restrukturalizovat a propouštět

20.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel utržil 13,7 miliard a chce restrukturalizovat a propouštět
Intel ohlásil finanční výsledky za první kvartál tohoto roku, kdy se mu podařilo utržit 13,7 miliard amerických dolarů (GAAP). Firma také ohlásila, že se chce ještě rychleji transformovat ze společnosti orientované na PC.
Intel dnes ohlásil finanční výsledky, které nakonec nejsou vůbec tak špatné, jak se někteří analytici obávali. Tržby 13,7 miliard dolarů (dle GAAP) či 13,8 miliard (non-GAAP) jsou výrazně vyšší než v prvním kvartálu minulého roku, ale vyšší náklady na výzkum a vývoj a nižší obchodní marže způsobily, že čistý příjem je téměř stejný jako před rokem, čili 2 miliardy dolarů a 42 centů na akcii. Intel také vyplatil 1,2 miliardy na dividendách a použil 793 milionů dolarů pro zakoupení 27 milionů svých akcií.





CEO Intelu Brian Krzanich k tomu řekl, že ve finančních výsledcích se odrazila probíhající transformace firmy, která se bude v tomto roce dále urychlovat. "Vyvíjíme se ze společnosti orientované na PC v takovou, která zajistí hardware pro cloud a miliardy chytrých a propojených počítačových zařízení."





Vedle toho dostal dosavadní CFO Stacy Smith novou funkci. Až Intel najde jeho náhradníka, tak Smith začne vést prodeje, výrobu a celkově provozní činnost. Intel tak nyní začíná hledat nového CFO, a to ve vlastních řadách i mimo firmu. Stacy Smith byl vybrán i s ohledem na jeho 28letou kariéru v Intelu.

Co se týče výsledků jednotlivých divizí, tak pro nás nejzajímavější Client Computing Group (CCG) se podílela na tržbách 7,5 miliardami, což je sice o 14 % méně než v předchozím kvartálu, ale meziročně to znamená 2% růst. Podobně dopadla Data Center Group se 4 miliardami tržeb (minus 7 % / plus 9 %). Dále stojí za zmínku výsledky divize Internet of Things Group, která má stále tržby hluboko pod miliardou, ale meziročně rostla o 22 procent a Non-Volatile Memory Solutions Group dopadla opačně s 6% meziročním poklesem a 15% mezikvartálním. Její čas by ale měl teprve přijít, a to až Intel uvede na trh nová SSD s paměťmi 3D XPoint. Pro aktuální kvartál Intel předpovídá tržby 13,5 miliard, přičemž do výsledků se mají promítnout také náklady na restrukturalizaci (cca 1,2 miliardy).

Restrukturalizace firmy byla očekávána vzhledem k tomu, že od Intelu začali odcházet klíčoví pracovníci a ve vzduchu viselo i propouštění řadových zaměstnanců. Jak už bylo zmíněno, divize Internet of Things Group v tomto období zažívá silný růst a Intel se vedle toho chce zaměřit také na FPGA (field programmable gate arrays), což je zase logický důsledek akvizice firmy Altera. Tyto oblasti v minulém roce zajistily růst tržeb o 2,2 miliardy, zatímco dosud stále největší divize CCG nemá dobré výhledy na budoucí růst. Brian Krzanich chce, aby se růst Internetu věcí a FPGA akceleroval a firma dostala širší záběr, což znamená větší investice do těchto oblastí. Vedle toho ale nezapomíná ani další příležitosti k růstu, z nichž některé jako 2 in 1 zařízení či herní hardware náleží právě divizi CCG.

Krzanich také potvrdil velké propouštění, které se bude týkat 12.000 pracovníků, což je cca 11 procent. Ti přijdou o své zaměstnání v průběhu příštích 14 měsíců, ale dozvědět by se to měli od dnešního dne do dvou měsíců. Intel předpokládá, že tak v tomto roce ušetří 750 milionů dolarů a dalších 1,4 miliard v tom příštím. A jak už bylo řečeno, celá tato restrukturalizace jej přijde na 1,2 až 1,4 miliardy, které odepíše v tomto kvartálu.

Zdroj: TZ Intel
reklama