reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvede na trh AI čip Nervana už tento rok

18.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel uvede na trh AI čip Nervana už tento rok
Intel si chystá pro vypuštění na trh novou třídu čipů, kterou označuje za Neural Network Processor (NNP). Jde tak o speciální křemíkové čipy určené pro umělou inteligenci a konkrétně budeme mluvit o již známém čipu Nervana.
Intel získal potřebné technologie pro vývoj čipů NNP a konkrétně Nervany akvizicí samotné společnosti Nervana zabývající se hlubokým učením. Ten byl založen teprve v roce 2014 a dopracoval se na 50 zaměstnanců, když jej Intel stále ještě jako startup koupil za 350 milionů dolarů. Je tak zřejmé, že Nervana vyvíjela pro něj velice zajímavé technologie, které se nyní poprvé dočkají uplatnění na trhu díky stejnojmenným čipům. Intel měl na jejich vývoji také spolupracovat se společností Facebook. 
 
 
Z obrázku je zřejmé, že Nervana budou čipy složené z několika samostatných kusů křemíku a nejdříve se dostanou na trh jako verze s kódovým označením Lake Crest. Nejde ale ještě o MCM - Multi-Chip Module ve smyslu rozkouskovaného návrhu jednoho čipu, kde mohou být využity různé technologie pro různé části. Lake Crest je prostě speciální AI čip využívající vysoké propustnosti pamětí HBM2, které jsou tak kolem něj posázeny ve čtyřech kusech po 8 GB. Díky tomu mohou se svou celkově 4096bitovou sběrnicí dosáhnout velice vysoké paměťové propustnosti, jež bude ve výsledku záviset už jen na tom, na jakém taktu paměti poběží. 
 
V příštím období bychom tak měli zažít souboj Nervany s konkurenčními GPU technologiemi od AMD a NVIDIE, přičemž Intel je dle svého CEO Briana Krzanicha na cestě k tomu dosáhnout v roce 2020 asi 100x vyššího výkonu pro AI v porovnání s aktuálními technologiemi. Krzanich však vedle toho poskytl jen minimum dalších informací a spíše rekapituloval úspěchy jeho firmy za poslední týdny. 
 
 
Mezi ty patří Loihi, první samoučící se "neuromorfický" testovací čip a také supravodivý testovací čip se 17 quibity, který byl minulý týden dodán nizozemské firmě QuTech. Tento čip pracující při teplotě pouze 20 milikelvinů má pomoci vydláždit cestu k opravdovému kvantovému počítači, jenž by byl schopen řešit úlohy se složitostí, která je daleko za hranicemi dnešních superpočítačů. Do konce roku chce Intel přitom vyrobit i verzi se 49 quibity. 
 
 
Zdroj: Intel


reklama