reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už dodává výrobcům své Alchemist, slibuje transformaci trhu s grafikami

4.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel už dodává výrobcům své Alchemist, slibuje transformaci trhu s grafikami
Především Intel má nyní možnost zamávat světem samostatných grafických čipů, což také ve svém dokumentu slibuje. Tento dokument unikl na veřejnost dříve než měl, takže se můžeme už nyní podívat na to, co má Intel v plánu. 
Zrovna dnes jsme už řešili otázku, zda se ceny grafických karet mohou brzy vrátit do normálních hodnot. Respektive zda se tam mohou dostat, neboť aktuální GeForce RTX 3000, natož pak Radeony RX 6000, se za doporučené částky ještě ani neprodávaly. Šéfové firem AMD i NVIDIA nás přitom dosud přesvědčovali o tom, že trh s grafickými kartami se jen tak neuzdraví a situace na něm by se mohla teprve začít lepšit někdy v druhé části tohoto roku. Co kdyby to ale bylo mnohem dříve?
 
 
Právě Intel má nejlepší možnost s dnešním neblahým stavem něco udělat, ale k tomu bude potřebovat především bohaté zásoby čipů pro karty Arc Alchemist. Můžeme s tím počítat? 
 
 
Z dokumentu (viz VideoCardz) se jednak dozvíme to, že s grafikami Arc počítá více než 50 firem jako Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, Samsung, MSI, NEC a dalších, přičemž dodávky karet Alchemist pro tyto firmy už začaly, takže lze říci, že zprávy o tom, jak se čipy Xe HPG teprve začnou vyrábět a hotové produkty se dostanou na trh až za několik měsíců, byly nejspíše mylné. Nic bližšího se ale o tomto tématu zatím nedozvídáme.
 
Intel se pak už věnuje spíše novým technologiím jako XeSS či Deep Link a jejich adopci ze strany vývojářů. Zmíněn byl konkrétně titul Death Stranding, který bude mezi prvními s podporou XeSS, čili Xe Super Sampling, již známou obdobou DLSS od NVIDIE. Krom toho budou Alchemist podporovat už i ray tracing, což se také týká především her, ovšem Deep Link už bude určen spíše pro akceleraci zpracování videa v aplikacích jako DaVinci Resolve pomocí výkonu samostatné i integrované grafiky. 
 
Máme tu tak zatím jen obvyklou a téměř nicneříkající zprávu bez technických podrobností, ale za několik hodin bychom se měli dozvědět víc. 


reklama