reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v generaci Ice Lake navýší L1D a L2 cache

24.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel v generaci Ice Lake navýší L1D a L2 cache
Intel si oficiálně stále připravuje na 10nm procesu procesory Ice Lake, které by měly nabídnout po třech letech výrazně odlišnou architekturu. To dle dostupných informací znamená také vyšší kapacitu cache.
Procesory Ice Lake už Intel má k dispozici, alespoň na to ukazuje záznam z Geekbench, kde se jeden takový objevil. Nicméně jde samozřejmě o prototyp a ne o produkt, který by se měl v nejbližší době objevit na trhu. Informace o systému obsahují přímo označení platformy, přičemž v detailech je Ice Lake U, takže by mělo jít o mobilní verzi 10nm procesoru a necelých 16 GB paměti ukazuje na aktivovanou integrovanou grafiku. 
 
 
Rovněž 2 jádra a Hyperthreading jsou známka spíše slabšího ultramobilního procesoru s nízkým TDP a takový bychom ostatně od Intelu očekávali. Ten totiž i dříve v rámci nových generací a procesů připravil nejdříve slabší procesory s méně jádry, protože jsou malé a při nedořešené výtěžnosti je snadnější je vyrobit. 
 
Jak ale Geekbench rovněž ukazuje, daný procesor obsahuje 32 kB instrukční L1 cache na jádro a pak 48 kB datové L1 cache na jádro, přičemž aktuální generace procesorů Intel nabízí 32 kB datové L1 cache a vedle toho 256 kB L2 cache na jádro. Zde je však 512 kB L2 cache na jádro, čímž se Ice Lake vyrovnají konkurenčním Ryzenům. 
 
Co se týče L3 cache sdílené mezi dvěma jádry, pak její kapacita je stejná jako u procesorů Skylake či Coffee Lake, čili každé jádro ji rozšíří o 2 MB. Nutno dodat, že to neodpovídá vícejádrovým procesorům Intel, které od generace Skylake-X nabízí větší L2 cache za cenu zmenšené L3 cache. 
 


reklama