reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v Rusku zastavil veškerý svůj byznys, čeho se to týká?

6.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel v Rusku zastavil veškerý svůj byznys, čeho se to týká?
Známé hardwarové společnosti jako Intel, AMD a NVIDIA už dříve oznámily, že přestanou do Ruska nebo i Běloruska dodávat na trh nové produkty. Nyní se ale Intel rozhodl k dalšímu a zásadnějšímu kroku, a sice pozastavit v Rusku veškerý svůj byznys. 
Intel už před měsícem uvedl, že do Ruska a Běloruska už nebudou mířit žádné zásilky nového hardwaru či obecně žádné produkty, jak je uvedeno v následujícím vyjádření. 
 
 
To ale neznamenalo, že ruská a běloruská zastoupení této firmy dále nebudou fungovat, zákazníci se nedočkají podpory, atp. Ve včerejším firemním vyjádření se ovšem píše, že s okamžitou platností byl pozastaven veškerý byznys Intelu v Rusku. Čili tamní zákazníci se už nedočkají žádné podpory a to se rovněž jistým způsobem dotkne ruských zaměstnanců Intelu, a to cca 1200 lidí. 
 
Intel přitom uvádí, že se rozhodl své ruské zaměstnance podpořit, čili ti zřejmě budou dále dostávat své mzdy a dále přijal opatření, aby minimalizoval dopady svého rozhodnutí na celý svůj byznys. O co ale může jít? 
 
Intel v Rusku působí již od začátku 90. let a postupně se význam tamních poboček zvyšoval. Od roku 2000 v Rusku existuje výzkumné a vývojové zařízení Intelu a jde tu především o software. Konkrétněji pak o software pro HPC aplikace, zpracování multimédií, AI, počítačové vidění, optimalizaci mikroarchitektur či design mikroobvodů. 
 
Jde tu o celkem dvě hlavní kanceláře, a sice jednu v Moskvě a další v Nižnim Novgorodě, přičemž první jmenovaná se dosud starala hlavně o ruský byznys a marketing plus o optimalizace mikroarchitektur či vývoj ASIC, A právě Nižnij Novgorod byl plný softwarových inženýrů, kteří konkrétně vyvíjeli třeba openAPI, OpenVINO, balík Intel Parallel Studio, matematické knihovny, ale také technologie bezdrátových sítí včetně 5G. 
 
Intel krom toho začal v posledních letech najímat i specialisty pracující pro něj na dálku ze St. Petersburgu, Soči, Novosibirsku či dalších měst. Celkem pak měl během 30 let v Rusku investovat přes 2 miliardy dolarů a počítat s dalším posilováním své přítomnosti, do čehož spadaly také výukové programy jako Intel AI for Youth nebo Intel Skills for Innovation. Toto všechno nyní končí, respektive jde přinejmenším k ledu.  


reklama