Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ve čtvrtek na GDC představí nové Tiger Lake-H i Rocket Lake-S

15.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel ve čtvrtek na GDC představí nové Tiger Lake-H i Rocket Lake-S
Tento týden bude vskutku bohatý na nový hardware. Ještě dnes AMD uvede na trh nové serverové EPYC, ve čtvrtek přijde na trh Radeon RX 6700 XT a ve stejný den také Intel představí procesory Tiger Lake-H i Rocket Lake-S. 
V případě procesorů Tiger Lake-H a Rocket Lake-S ovšem půjde jen toliko o představení a ne o vypuštění na trh, neboť dobře víme, že právě nové desktopové procesory Rocket Lake-S začnou být prodávány 30. března. Ale dalo se tušit, že Intel je bude chtít ještě dříve formálně představit a k tomu si vybral virtuální událost GDC Showcase. 
 
 
Nové procesory má prezentovat Marcus Kennedy (GM, Gaming and Esports Client Computing Group / Desktop Workstation Gaming) a půjde jednak o ně samotné a vedle toho o různá dema či jiné materiály připravené spolupracujícími vývojáři. 
 
Nové Tiger Lake-H (přesněji H45) tak navážou na již dávno prodávané Tiger Lake-U a slabší H35 a půjde o výrazně výkonnější mobilní procesory, které vůbec poprvé v případě mobilních 10nm CPU Intelu nabídnou až osm fyzických jader. 
 
Vedle toho tu máme už dobře známé Rocket Lake-S, poslední 14nm desktopovou generaci, která je založena na backportované 10nm architektuře, což platí pro procesorová jádra i grafiku (Xe). Intel se zde ale musel omezit jen na osm jader, čili v tomto ohledu jde oproti Comet Lake-S o krok zpět, ale počítat můžeme s vyšším výkonem na takt. Své zákazníky si Rocket Lake-S ale jistě najdou, ostatně Intel stále drží většinový podíl na trhu s desktopovými procesory x86 a nová generace čistě z hlediska výkonu nebude vůbec špatná. Existují ale známky toho, že z Rocket Lake-S (stejně jako z Ice Lake-SP) ve firmě nejsou zrovna nadšeni. 
 
Intel plánuje svou prezentaci spustit 18. března ve 14:40, ovšem nikdo se jaksi neobtěžoval uvést, pro jaké časové pásmo tento čas platí. 

Zdroj: GDC