reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vykoupí na 2,5 mil. MWh energie z obnovitelných zdrojů

14.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Intel vykoupí na 2,5 mil. MWh energie z obnovitelných zdrojů
Společnost Intel oznámila, že letos zvýšila odkup elektrické energie z obnovitelných zdrojů na 2,5 milionu megawatthodin, což je podstatně více, než kolik vyprodukují tolik diskutované české solární elektrárny (cca 1,8 milionu MWh). Tato...
Společnost Intel oznámila, že letos zvýšila odkup elektrické energie z obnovitelných zdrojů na 2,5 milionu megawatthodin, což je podstatně více, než kolik vyprodukují tolik diskutované české solární elektrárny (cca 1,8 milionu MWh). Tato energie má pokrýt 85 procent odhadované spotřeby v amerických závodech Intelu a činí z této firmy největšího odběratele "zelené" energie na světě. Pro srovnání, Temelín má celkový výkon 2000 MW a jeho produkce v roce 2009 dosáhla 13 milionů MWh.


Chandler, Arizona

Kromě toho firma dokončila instalaci devíti solárních elektráren na území Izraele a USA, které mají roční produkci 3800 megawatthodin. Poprvé Intel zakoupil kredity REC sloužící na trhu s obnovitelnou energií v roce 2008, a to pro celkem 1,3 mld kWh a udaný objem pro rok 2011 odpovídá emisím oxidu uhličitého z elektřiny 218 tisíců průměrných amerických domácností (čili asi 11,5 MWh ročně na domácnost).

Intel dále plánuje výstavbu osmi solárních elektráren ve čtyřech státech USA, kam bude patřit i 1MW solární pole ve Folsomu, Kalifornii, ale také několik menších střešních instalací. Kredity REC generované těmito solárními elektrárnami se převádějí na místní rozvodné firmy a podporují jejich regulatorní závazky.

Zdroj: TZ Intel
reklama