reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe-HP nabídne 42,3 TFLOPS v FP32: 2x více než Nvidia A100

22.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel Xe-HP nabídne 42,3 TFLOPS v FP32: 2x více než Nvidia A100
Nové HPC grafické čipy Intelu označené Xe-HP mají nabídnout velmi vysoký výkon. Varianty se čtyřmi GPU v jednom pouzdře mají výkonem dvojnásobně překonat i výkonný čip Nvidia A100 architektury Ampere.
Všichni víme, že Intel chystá nové grafické čipy Xe. Pro serverové HPC nasazení budou určeny modely Xe-HP a rozhodně nemá jít o žádné slabochy. Na Hot Chips 2020 byla prozrazena především zajímavá informace ohledně toho, že se bude nabízet větší množství variant, které mohou v jednom pouzdře kombinovat 1, 2 nebo dokonce 4 tato GPU najednou (Intel zde hovoří o tzv. tiles - dlaždicích). Taková monstra pak budou mít enormní výkon. Ukazují to např. data získaná z testů v FP32 výpočtech (s 32bitovými desetinnými čísly).
 
Intel Xe-HP
 
Pro zajímavost, Nvidia Ampere A100 zde nabídne 19,5 TFLOPS.  V případě Intelu 1-tile varianta (patrně 512 EU, 4096 ALU, 1024 Extended Math ALU) dosahuje při taktu v tomtéž testu výkonu 10,6 TFLOPS. To je sice výrazně méně než Nvidia, ale finální takty Xe-HP mohou být nakonec vyšší. Navíc tu máme právě ty čipy s větším počtem GPU v jednom pouzdře. 2-tile verze už Nvidii překonává s 21,2 TFLOPS a 4-tile (2048 EU, 16384+4096 ALU) se pak dostává na 42,3 TFLOPS. Jen těžko však odhadovat, jaká bude spotřeba. Rozhodně nebude nízká. 
 
Vidíme zde také zajímavou vlastnost, kterou je téměř dokonalé škálování výkonu (dvojnásobný počet GPU přináší v podstatě dvojnásobný výkon bez výraznějších negativních vlivů komunikace jader). Intel Xe-HP by se měl objevit až v druhé půli příštího roku a má být vyráběn procesem 10nm Enhanced SuperFin (10nm+++). 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama