Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel žádá po EU 593 mil. eur na úrocích za zaplacenou pokutu, již soud zrušil

22.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel žádá po EU 593 mil. eur na úrocích za zaplacenou pokutu, již soud zrušil
Intel na začátku tohoto roku zvítězil ve svém odvolání, které se týkalo pokuty 1,06 miliardy eur udělené za to, že měl Intel zneužít svou dominantní pozici proti AMD. Soud tak tuto pokutu zrušil a Intel nyní žádá další náhradu. 
Intel tak ve svém odvolání dosáhl zrušení udělené pokuty 1,06 miliardy eur, kterou již Evropská komise Intelu letos vrátila. Ten se však nespokojí jen s navrácením zaplaceného obnosu a žádá, aby bylo vyplaceno dalších 593 milionů eur a je vcelku pochopitelné, čím argumentuje. Jde tu o vypočtený úrok na základě obvyklé sazby Evropské centrální banky, která činí 1,25 % od května 2009, ovšem od srpna 2009 až do února letošního roku jde o 3,5 %. Evropská komise Intelu přitom vrátila zaplacenou pokutu letos v únoru a navíc pak jen 38 milionů eur, které byly stanoveny coby úrok. Intel tak žádá mnohem více, a to zmíněných 593 milionů eur minus již zaplacených 38 milionů, jak uvádí Reuters.
 
 
Pokuta byla v roce 2009 udělena na základě toho, že Intel měl zneužít svůj vliv u firem Dell, HP a Lenovo, čili největších výrobců počítačů, jimž nabízel výrazné slevy za to, když budou využívat alespoň 95 procent procesorů právě od Intelu. Tím dle EK neférovým a nepovoleným způsobem bránil firmě AMD v rozšíření svého podílu na trhu. V rámci odvolání bylo stanoveno, že zkoumání Evropské komise nepřineslo ucelené závěry analýzy a nepodařilo se bez pochyb prokázat, že praktiky Intelu skutečně bránily firmě AMD v rozšíření jejího podílu na trhu. 
 
Nicméně The Register už tlumočil rozhodnutí Evropské komise, která se chce v tomto případu sama odvolat. Spor mezi Intelem a EK tak nekončí a i v případě, že Intel nyní dosáhne zaplacení požadovaných 593 milionů eur nad rámec vrácení zaplacené pokuty, mohl by celkovou sumu v budoucnu vracet. Ale o tom se případně dozvíme až někdy příště.