reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet Explorer 9: rychlejší a jednodušší?

14.3.2011, Jan Vítek, článek
Internet Explorer 9: rychlejší a jednodušší?
Na dnešní den si Microsoft připravil novou verzi svého webového prohlížeče Internet Explorer 9, přičemž v české lokalizaci bychom se ho měli dočkat zítra časně ráno. V tomto článku se zaměříme především na to, co nám nový IE9 nabízí nového.
Kapitoly článku:
  1. Internet Explorer 9: rychlejší a jednodušší?
  2. Internet Explorer 9 - Release Candidate
Ač nám Microsoft z nařízení orgánů Evropské unie musí dát u čerstvě nainstalovaného operačního systému Windows na výběr mezi různými prohlížeči, zůstává právě jeho Internet Explorer tím nejrozšířenějším. Ovšem je pravda, že v Evropě se prý stal na začátku tohoto roku nejrozšířenějším prohlížečem Firefox, což tedy u nás dle gemiusRanking CZ zatím neplatí.



Ve výsledkové listině je sice Firefox na prvním místě, ovšem pak je tu IE 7 a IE 8 na druhém a třetím místě, a společně tak mají cca 42 procent. Za zmínku stojí výrazně se zvyšující podíl prohlížeče Google Chrome, který podpořila také mediální kampaň, čtvrtá je Opera 11 a na chvostě se drží Apple Safari. Zde je pak odkaz na přehled nejpoužívanějších prohlížečů bez ohledu na jejich verze. Ukazuje dlouhodobě sestupnou tendenci IE, kterou bezesporu prohloubil nástup Chrome, na nějž u nás nyní trochu doplácí i samotný Firefox.

Nicméně Internet Explorer především ve světě stále pohodlně vede, a tak si zaslouží příchod jeho nové verze zvýšenou pozornost.


Co nás čeká nového?


S vývojem IE 9 začala příslušná skupina Microsoftu pochopitelně krátce po vypuštění IE 8 a poprvé byly tyto práce ohlášeny na PDC 2009 (Professional Developers Conference - konference pro vývojáře ve Windows). Postupem času vyšlo najevo, že vývojáři se zaměřili především na podporu HTML5, CSS3, SVG a XHTML. To je běžnému uživateli, který označuje modrou ikonku s písmenem 'e' na ploše slovy "spustit Internet", asi jedno, ale i pro něj si Microsoft něco připravil. Tím je přepracované uživatelské rozhraní s novým a čistším designem, kde se Microsoft prý inspiroval právě u Chrome.



Dále zprávy hovořily a hovoří o přepracovaném javascriptovém engine, který dostal jméno Chakra, hardwarově akcelerované grafice a textu, stránce New Tab s často navštěvovanými stránkami, Notification Bar, chytřejší adresové řádce, novém pojetí tabů (Windows Aero Snap) a také tu bude možnost přidat oblíbené stránky na hlavní panel (Windows Taskbar).



V průběhu vývoje se na svět dostávaly také zprávy o výsledcích známého Acid3, který testuje výkon prohlížeče a práci s moderními standardy (DOM Level 2, ECMAScript, SVG, XML, apod). Autorem tohoto testu je stejně jako u Acid2 Ian Hickson z firmy Google, takže není divu, že Chrome 9 získal skóre 100/100 a prošel. Internet Explorer 8 však získal pouze 20/100, což se rozhodli v Microsoftu u verze 9 napravit a došli od úvodního výsledku 55/100 až k nynějšímu 95/100. To je stále považováno za neúspěch, ovšem šéf managementu vývoje IE Dean Hachamovich se nechal slyšet, že se už o dosažení dokonalého skóre u tohoto nedokonalého testu snažit nebudou a i jiní se do Acid3 pustili se slovy, že netestuje skutečně důležité vlastnosti a široké spektrum standardů a některé testy nemají spojitost s reálným využitím.

Abychom se na novinky podívali strukturovaněji, budeme se jim věnovat postupně. Jako první to bude...


Uživatelské rozhraní


Tím Microsoft zaujme hned na první pohled, a tak je v řadě případů nejdůležitější. Uživatelským rozhraním ale samozřejmě nemyslíme pouze vzhled a rozložení čudlíků, ale také jeho strukturu, nabídku a funkčnost. Jako první nás asi zaujme zjednodušené hlavní okno aplikace a další změny budeme vnímat až později.

Patřit mezi ně má možnost připnutí odkazů na webové stránky na hlavní panel, jako by šlo o samostatné aplikace. Hlavní panel ve Windows 7 dokáže pojmout mnoho ikon, a tak bude pro leckoho tato možnost bezesporu užitečná. Dále tu bude vylepšený správce pro stahování dat, který nabídne pozastavení a obnovení a také data zkontroluje, zda se v nich neskrývá škodlivý kód. Třetí novinkou v IE bude Tab Page s odkazy na nejnavštěvovanější stránky a pak budeme moci zadávat text pro vyhledání přímo v adresové řádce (pro to se ve výchozím stavu využije pochopitelně firemní Bing).

A pokud si nainstalujete některé vylepšující prográmky, tzv. add-on, budete si je moci kontrolovat pomocí Performance Advisor, jenž ukáže, které z nich prohlížeč zpomalují a nabídne jejich deaktivaci či rovnou odinstalování. Řada z těchto vylepšení není ve světě internetových prohlížečů žádnou novinkou, ovšem tomu se nelze divit. V oblasti nových užitečných funkcí pro počítačově gramotnější uživatele byl Internet Explorer vždy pozadu za Operou či Firefoxem.


Zdroj: Microsoft

Dále se bude IE 9 od IE 8 lišit svým zbrusu novým javascriptovým enginem Chakra. Ten využije své vlastní procesové vlákno pro kompilování, přičemž operační systém mu vyhradí jedno procesorové jádro, pokud je volné a také by měl umět využít grafickou kartu. Výhoda je tedy v rychlejší práci a využití počítačů s vícejádrovými procesory. V předběžných testech SunSpider měl engine Chakra překonat dokonce i předběžnou verzi Firefoxu 4.0, což se Mozilla snažila napadnout tím, že funkce detekce nepotřebného kódu v Chakra nepracuje správně. Nicméně i tak byl Chakra v testu pomalejší než engine prohlížečů Opera (Carakan), Chrome (V8) či Safari (SquirrelFish Extreme), což napravil až Release Candidate IE 9.

Ochrana proti malware je pro uživatele neméně důležitá a zahrnuje jak škodlivý kód, tak falešné stránky, jejichž tvůrci se snaží uživatele nachytat a vylákat z nich citlivé údaje (tzv. social engineering). Dle NSS Labs měla předběžná verze IE 9 v 3. kvartále minulého roku zablokovat 99 % stahování škodlivého kódu. Ostatní prohlížeče, které se spoléhaly na službu Google Safe Browsing Service, získaly nelichotivé výsledky. To se konkurenci přirozeně nelíbilo, a tak začala s kritikou způsobu testování a také toho, že o bezpečnost se nemusí starat pouze prohlížeč.


Zdroj: NSS Labs

Co se týče HTML5, pak IE 9 bude podporovat video a audio tagy s nativní podporou pro MP3, AAC a H.264/MPEG-4 AVC, vedle toho si poradí s canvas tagy pro renderování 2D grafiky, k čemuž přibyde i podpora SVG (Scalable Vector Graphics) a modul s fonty CSS3 včetně Web Open Font Format (WOFF).
reklama