reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Írán odhalil superpočítač Simorgh a další si chystá

21.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Írán odhalil superpočítač Simorgh a další si chystá
Írán ohlásil, že zprovoznil svůj nový superpočítač zvaný Simorgh, který začal pracovat s výkonem 0,56 PetaFLOPS, ovšem do dvou měsíců jej má zdvojnásobit. A vedle ho je plánován i další systém.
Superpočítač Simorgh dostal svůj název po mýtickém perském ptáku, přičemž toto označení Írán použil už dříve také pro svou menší raketu známou také jako Safir-2, která je schopna dosáhnout oběžné dráhy i s menším nákladem. Dozvídáme se, že nový nejsilnější superpočítač Íránu byl vytvořen na Amirkabir University of Technology (AUT) a že byl navržen a sestrojen týmem inženýrů, kteří před deseti lety vytvořili první íránský superpočítač. Nedozvíme se přitom nic o použitém hardwaru, pouze to, že část z něj byla do země dovezena. Odkud a co za hardware to je, to také není jasné, a tak se lze jen dohadovat, zda Simorgh náhodou neobsahuje i americké technologie, jejichž dovoz do Íránu je samozřejmě přísně zakázán. 
 
Simorgh má zatím výkon 0,56 PetaFLOPS - zdroj: Mehr news agency
 
Simorgh má sloužit státu i soukromým firmám pro výzkumné účely a mimo jiné se uplatní pro vývoj systémů umělé inteligence, zpracování dopravních dat, předpovědích počasí a zpracování obrazových dat. 
 
Aktuálně je tento superpočítač s rozpočtem v přepočtu 94 mil. korun tvořen 42 racky na ploše přibližně 250 metrů čtverečných a později přibyde pro zdvojnásobení výkonu dalších 42 racků a plocha se rozšíří na 400 metrů čtverečných. Použitá infrastruktura má přitom umožnit vytvořit systém s výkonem až 10 PetaFLOPS, takže není vyloučeno, že Simorgh bude později takto rozšířen. 
 
Ovšem íránský ministr pro komunikaci a informační technologie Mohammad Javad Azari-Jahromi oznámil, že už také začaly práce na nové generaci superpočítače, který má nabídnout asi stonásobný výkon Simorghu, ale nedozvíme se, zda jde o stonásobek dnešního výkonu 0,56 PetaFLOPS či o srovnání s jiným číslem. 
 
Příští superpočítač ponese jméno Maryam po íránské matematičce Maryam Mirzakhani, která působila na Stanfordu a zemřela v roce 2017. 
 


reklama