reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Írán zabavil bitcoinové farmy, všiml si spotřeby elektřiny

30.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Írán zabavil bitcoinové farmy, všiml si spotřeby elektřiny
V Íránu došlo k zabavení dvou farem, které zde těžily kryptoměnu Bitcoin ve velkém. Nápadné bylo totiž znatelné navýšení spotřeby elektřiny, v síti došlo k megawattovému nárůstu proti normálu.
Írán je jednou ze zemí, která začíná zaznamenávat vzestup těžby kryptoměn. Důvodem zdaleka není jen nárůst ceny Bitcoinu a jiných kryptoměn, který byl za posledních pár týdnů mnohonásobný (jen Bitcoin vzrostl ze 4 na zhruba 12 tisíc dolarů), ale také snaha nějakým způsobem “ukládat” bohatství. Vedle tradičního zlata a amerických dolarů se Bitcoin stává třetí zajímavou možností, jak toto učinit.
 
Bitcoin
 
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
A právě proto, že se Bitcoin stává jednou z cest, jak případné bohatství vytvořit i uložit (přiznejme si, že moc stabilní a spolehlivý způsob to zrovna není), jsou zde budovány nové těžařské farmy. Dvě z nich byly identifikovány a na základě toho také zabaveny díky zaznamenanému výraznému nárůstu spotřeby elektřiny a způsobené nestabilitě elektrické sítě. Tisícovka strojů si vzala megawatt energie, o který v krátké době vzrostla spotřeba, což byl podezřelý 7% nárůst proti normálu.
 
Připomeňme ještě, že země má v poslední době finanční problémy vzniklé uvalením sankcí ze strany USA z důvodu jejího jaderného programu a těžba Bitcoinu nebo jiné kryptoměny se stávají jednou z možností, jak do země dostat "peníze".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama