reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak by mohl vypadat palmOne Tungsten C2?

31.1.2005, Pavel Bureš, článek
Jak by mohl vypadat palmOne Tungsten C2?
Je začátek týdne a tak mi doufám odpustíte kratší zamyšlení nad dalšími možnostmi vývoje v PDA oblasti. Tungsten C je jediným modelem spol. palmOne vybaveným Wi-Fi technologií. Tungsteny T3 a T5 je možné Wi-Fi dovybavit pomocí SD karty, ale vzhledem k tomu, že Palmy mají jen 1 slot, přijdete o možnost používat zároveň s bezdrátovou sítí paměťové karty.
Zmíněných skutečností jsou si vědomi nejen tisíce uživatelů, ale také lidé z palmOne. Wi-Fi v PDA je dobrá věc, lidé ji chtějí, tak je třeba nabízet alespoň jedno PDA s touto technologií. Jenže Tungsten C má několik nevýhod:

Zvukový výstup je monofonní, u mluveného slova není rozdíl patrný, ale při poslechu hudby ano a pro řadu lidí je důvodem, proč si T|C nekoupit, právě absence stereo výstupu. Druhým, možná ještě větším nedostatkem je absence Bluetooth. U nás není Wi-Fi tolik rozšířená jako jinde (přestože nové hotspoty přibývají každým dnem) a pro přístup na Internet se používá právě Bluetooth (ve spojením s mobilním telefonem nejčastěji).

Poslední vadou na kráse je chybějící mikrofon, hlasové poznámky si bez headsetu neuděláte, ten však není součástí balení a je třeba si jej dokoupit. Někomu také vadí design PDA, které je příliš decentní a nevzbuzuje na veřejnosti pozornost. Jsem zastánce spíše usedlejšího provedení a tak mi vzhled Tungstenu C nevadí, ocenil bych však nižší hmotnost. T|C je určen do podnikové sféry a mnoho manažerů by jistě ocenilo, kdyby v kapsičce u košile nosili o pár gramů méně.


Šeptanda č.1
Část uživatelů si myslím, že nástupce Tungstenu C (pravděpodobně se bude prodávat jako T|C2) bude mít operační systém Cobalt, procesor 520 MHz, rozlišení 640 x 480 pixelů, Wi-Fi a Bluetooth, přičemž by byly odstraněny výše uvedené nedostatky stávajícího modelu. Jedná se o docela optimistické očekávání, že by palmOne uvedl Cobalt již na jaře 2005. Pokud by PDA bylo vybaveno Cobaltem, zůstalo by dle našeho mínění u HiRes+ rozlišení, protože už tak velké procento aplikací by nešlo spustit kvůli nové verzi systému a riskovat odliv dalších zákazníků kvůli nekompatibilnímu rozlišení displeje by nebylo pro palmOne a ani pro nový model PDA dobré.



Varianta č.2
Druhou možností je, že se oproti T|C změní jen to nejpodstatnější. Design PDA by mohl být zachován, aby byla série C odlišitelná od Tungstenů T5 a E2. Beze změny zůstane i takt procesoru (400 MHz). Paměť RAM se zdvojnásobí na 128 MB, možná Palm sáhne po stejném řešení jako v případě Tungstenu T5, tedy že dalších X MB paměti bude k dispozici jako virtuální paměťová karta. Wi-Fi zůstane, přibude Bluetooth. Operačním systémem bude Palm OS 5.x, rozlišení displeje 320 x 480 bodů.

Na závěr přikládám jeden obrázek, jak by mohl palmOne Tungsten C2 vypadat. Již při prvním pohledu je zřejmé, že se jedná o podvrh (kulaté logo Palm), ale pro ilustraci jedné z možností dalšího vývoje postačuje.



Zdroj obrázku je zde.

Otázka do diskuse: Jak si představujete nástupce palmOne Tungstenu C vy?
reklama