reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak by vypadal macOS, kdyby byl od Microsoftu? Prozradí zajímavý koncept

23.5.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Jak by vypadal macOS, kdyby byl od Microsoftu? Prozradí zajímavý koncept
Našli bychom řadu důvodů ke kritice Windows 10. A bez chybičky není ani konkurenční MacOS. Jak by ovšem vypadal operační systém pro Macy, pokud jej místo Applu vyvíjel Microsoft? Na to odpovídá netradiční koncept.
Stejně jako v případě smartphonů existuje rivalita mezi fanoušky Androidu a iOS, také v případě počítačů najdeme několik často nesmiřitelných táborů. Linux tentokrát nechme stranou a zaměřme se pouze na Windows a macOS. Podle společnosti StatCounter běží Windows na přibližně 75 % počítačů, macOS potom drží podíl něco málo nad 16 %. Designér Kamer Kaan Avdan přišel se vcelku bláznivým nápadem a vytvořil koncept, jak by mohl vypadat macOS, kdyby pod ním byl podepsán Microsoft místo Applu. Nejedná se o žádný seriózní koncept, ale spíše takové malé šťouchnutí do Windows 10 a věcí, které nás na tomto operačním systému štvou.
 
 
Začátek videa vypadá velmi nadějně. Autor vytvořil zajímavého křížence Windows 10 a macOS, čímž vzniklo redesignované menu v levém horním rohu nebo notifikační centrum s živými dlaždicemi. Některé prvky z operačního systému od Microsoftu by se zkrátka mohly líbit i fanouškům Applu. Také správce souborů vypadá stejně jako ve Windows 10. Potom ovšem přichází kritika některých problémů, kterým se Apple vyhýbá, ale Microsoft s nimi dlouhodobě bojuje. Jedná se o nekonzistentní design, který se projevuje tak, že různé části systému vypadají jinak. Tento problém se Microsoft snaží odstranit a dalším krokem k tomu by měla být budoucí aktualizace Sun Valley, která je plánována na letošní podzim.
 
 
Další m zesměšňovaným problémem jsou dvě aplikace, které umí téměř totéž – měnit nastavení operačního systému. I tady se ovšem schyluje ke změně, a tak Microsoft postupně rozšiřuje aplikaci Nastavení o stejné možnosti, kterými disponují Ovládací panely. „macOS Redmond“, jak autor označil svůj koncept, si utahuje také z mnohými proklínaných automatických aktualizací Windows 10 a nechvalně známé obrazovky modré smrti. Kuriozitou je také Internet Explorer v macOS. Připomeňme, že koncept byl vytvořen ještě před tím, než Microsoft oznámil plán ukončit podporu pro svůj stařičký prohlížeč IE.
 
 
Kamer Kaan Avdan v minulosti vytvořil i další pozoruhodné koncepty. Do modernějšího hávu převlékl operační systémy Windows 95, Windows 98 nebo Windows XP. Vytvořil také nástupce pro aktuální systém, který by mohl nést název Windows 11. A vloni se zamyslel nad tím, jak by mohly vypadat Windows 10, kdyby je vytvořil Apple. Tyto i další koncepty najdete na oficiálním YouTube kanále designéra.
 
 


reklama