reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak je to s AVX-512 na Alder Lake? Instrukce v šedé zóně

2.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Jak je to s AVX-512 na Alder Lake? Instrukce v šedé zóně
Ještě před vypuštěním procesorů Alder Lake-S na trh jsme se dozvěděli, že instrukce AVX-512 v jejich nabídce oficiálně nebudou. Jenomže výrobci desek je dokázali opět vyšťourat v mikrokódu a dát k dispozici. 
Věc se má tak, že jádra P v procesorech Alder Lake skutečně nabízí podporu instrukcí AVX-512, ovšem vzhledem k tomu, že je nenabízí slabší jádra E, Intel se rozhodl AVX-512 z nabídky nových CPU oficiálně zcela vymazat. Mluvilo se přitom o tom, že budou deaktivovány na hardwarové úrovni, jenomže to se nakonec nenaplnilo, neboť výrobci desek později zjistili, že AVX-512 stále fungují a stačí je aktivovat v procesorovém mikrokódu. 
 
 
Je tu ale jedno omezení, které paradoxně nebude vůbec vadit uživatelům vyzbrojeným slabšími procesory Core i5 či Core i3 (nebo snad dokonce i Pentium a Celeron?), které mají pouze silnější jádra P. Jádra E je totiž nutné deaktivovat, abychom mohli AVX-512 využít, což pochopitelně vůbec nevadí v tom případě, kdy procesor žádná taková jádra ani nemá. Pouze v případě Core i9, Core i7 a dvou Core i5 (12600K/KF) si tak budeme volit mez AVX-512 a jádry E. 
 
Přímo se tu tak nabízí test, který provedl server Igorslab.de, kde byly srovnávány výkony nového Core i9 se všemi jádry, pouze s jádry P a nakonec s jádry P a AVX-512 navrch. Dalo by se říci, že osm (byť slabších) jader navíc bude ve vícevláknové a plné zátěži vždy lepší, ale to nemusí platit vždy. Jádra E totiž mohou někdy přetěžovat paměťový systém a jindy zase dle autora snižovat takt procesorové paměti cache. A aby toho nebylo dost, je tu ještě otázka spotřeby, kde také není vše tak, jak by se mohlo zdát. 
 
 
Tyto výsledky vypadají jednoduše nesmyslně, jako by někdo zcela popletl naměřené hodnoty. Přesným měřením energie dodané ze zdroje pro napájení procesoru se ale ukázalo, že spotřeba 8 jader P s AVX-512 je skutečně nižší než po vypnutí AVX-512.
 
 
Jneomže pak se ukázalo, že se zapnutými AVX-512 lze také často, ale ne vždy očekávat celkově nižší výkon, ať už šlo o testy Y-Cruncher, Far Cry 6 či jiné, ovšem nárůst výkonu nemusí být vždy takový, aby byla lepší i energetická efektivita. V testech LinX to navíc bylo zcela naopak a zde byly AVX-512 velice dobře využity, i když díky efektivnímu zapojení jader E bylo i tak lepší ponechat procesor ve výchozím nastavení. 
 
Co z toho vyplývá? Pokud se rozhodneme provozovat Alder Lake-S vybavený jádry P i E právě bez slabších jader, většinou získáme vyšší výkon, nebo alespoň efektivitu, když si zapneme i AVX-512. Ale pokud vyloženě nechceme výkon procesoru optimalizovat pro konkrétní aplikaci, která lépe funguje bez jader E, bude vůbec nejlepší nechat vše tak, jak je. A právě proto máme ještě jeden další důvod těšit se na nové modely Alder Lake-S, v jejichž případě si už nebudeme muset vybírat mezi jádry E a AVX-512. To tedy v případě, že Intel nám využití těchto instrukcí opravdu nezatrhne.  


reklama