reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vypadají texty a tabulky na různých zařízeních?

5.12.2005, Pavel Bureš, článek
Jak vypadají texty a tabulky na různých zařízeních?
Důležitým kritériem při výběru kapesního počítače je podpora kancelářských formátů. Zvlášť v dnešní době si stále větší množství uživatelů přeje mít při sobě důležité dokumenty a někteří využijí možnosti otevírat soubory, které přišly např. e-mailem. Když jsem v minulých dnech testoval HP iPAQ rx1950 s Windows Mobile 5, věnoval jsem chvíli i dodávaným kancelářským programům. Dnes si krátce, převážně obrazově, představíme rozdíly mezi kancelářskými balíky na Palm OS a WM.
Na iPAQu s Windows Mobile je situace kolem nakopírování souborů do PDA nejspíše nejjednodušší – paměť i karta se objeví v Průzkumníku (pokud používáte OS Windows) a přenos souboru zvládne i začátečník. Na umístění dokumentů nezáleží, nemusí být v žádné speciální složce na kartě či v paměti. Stačí si v PocketPC spustit File Explorer a otevřít si patřičnou složku. Pro daný soubor je jako výchozí prohlížeč nastaven Mobile Word, Excel či Powerpoint, takže stačí tapnout.

U Palmů (nezávisle na kanc. aplikaci, pracujeme s nativními soubory) je situace poněkud odlišná. Po kliknutí na Tento počítač obsah Palmu neuvidíte, je třeba využít instalační program Quick Install. Přenos tímto způsobem je zdlouhavý; netvrdím, že do PocketPC „naládujete“ MB dat za pár vteřin, ale běžný soubor (řádově desítky KB) se přenese za několik vteřin, kdežto u Palmu si počkáte několik desítek vteřin (cca 5x déle v případě Palm Tungstenu T3 a HP iPAQu rx1950). Soubor musí být umístěn na paměťové kartě, do paměti (které nové modely mají běžně několik desítek megabajtů) dokumenty nenakopírujete.

Otevírání ukázkových souborů (viz. níže) zabralo na iPAQu přibližně 3 vteřiny (5-6 když byl soubor na kartě), v Documents To Go 8 jsem musel vyčkat 15 vteřin, než se ukazatel stavu načtení dobelhal ke konci. Je zajímavé, že podtaktování Palmu z běžných 400 na 200 MHz přineslo prodloužení doby načítání o cca 2 vteřiny, takže je vidět, že výkon procesoru není v této chvíli hlavním faktorem. Jelikož DTG 8 mám nainstalované jen proto, abych kancelářské aplikace z nového systému Microsoftu nesrovnával se starou Palm OS kanceláří, sáhl jsem také k osvědčeným bundlovaným Documents To Go 6. Doba otevírání byla u starší verze stejná.

Pozn. Vzhledem k tomu, že DTG 8 se neshodly s se starší verzí v ROM, jsou uvedené screenshoty DOC souborů v pořízeny v DTG 6. Tabulky Documents To Go 8 bez potíží otevřel.

A nyní již k vlastním souborům. Fulltextovým vyhledávačem jsme vybral DOC, XLS a PPT soubor, dle mého se nejedná úplně o ty nejprimitivnější, např. v DOCu jsou použity tabulky. Snahou bylo, abychom nesrovnávali aplikace na základě souborů vytvořených autory recenzovaného softwaru.

Nyní již jen obrazně, další zařízení s Windows Mobile 5 budu mít k dispozici cca koncem týdne, byl bych rád, pokud byste v diskusi sdělili, co vás konkrétně na kancelářských aplikacích zajímá a můžete mi na e-mail p.bures@tt.cz poslat soubor, který byste si přáli porovnat.



MobileSystems Docs


Documents To Go, "Enable Font Viewing" nezaškrtnuto


Documents To Go

MobileSystems Docs


Office 2003


Mobile Word



Mobile Word


Mobile Word



Mobile Word



DTG

DTG - Na otevření souboru si počkáte.


DTG - Graf je možné zobrazit tapnutím na ikonu grafu. V testovacím souboru však aplikace nahlásí chybějící komponentu a graf nezobrazí, v jiném souboru s grafem je vše v pořádku.


Mobile Excel



Graf je zobrazen, barvy však neodpovídají PC předloze.



Texty i tabulky prohlížené na Palmu Tungsten T3 vypadají lépe, neboť HP iPAQ rx1950 má mnohem menší rozlišení displeje. Mobile Excel (Word, atp.) je ale rychlejší a díky použitému systému se české diakritika zobrazí, aniž by bylo nutné nainstalovat lokalizaci a upravovat nastavení programu. Prezentace v landscape režimu jsou i na malém displeji PocketPC použitelné.
reklama