reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké novinky se chystají pro nejbližší verzi Windows 10?

10.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Jaké novinky se chystají pro nejbližší verzi Windows 10?
Microsoft se chystá v tomto roce vypustit do světa dvě velké aktualizace systému Windows 10, z nichž první již byla mnohokráte zmíněna jako Creators Update. Co všechno se pro tuto verzi chystá?
Není tajemství, že Windows 10 Creators Update chystaný na duben se zaměří především na využití systému jako tvůrčího nástroje. S tím je spojen třeba nový ovladač Surface Dial, ale my se budeme věnovat především tomu, co ukázalo nové sestavení systému pro Insidery, a sice verze 15002. Právě ta už by se měla velice blížit tomu, co nám Creators Update nakonec nabídne.





Dle Microsoftu půjde o velký update systému, který má zahrnovat výrazné změny mnoha jeho součástí a jiné výbavy, jako je prohlížeč Edge. Ten nabídne vylepšené taby, které si budeme moci zvětšit, aby ukazovaly náhledy. Vše si můžete prohlédnout na blogu o Windows 10, kde jsou k dispozici také animace. Jde o několikamegabajtové gify, které sem s ohledem na mobilní čtenáře nechci dávat, takže alespoň odkazem. Vedle toho budeme moci všechny otevřené taby zavřít, ale tím je i uschovat pro pozdější opětovné vyvolání, dále můžeme zmínit podporu jump-list a také blokování Flashe ve výchozím nastavení.





Svého vylepšení se dočká také Start menu, ale to už nebude tak zásadní jako v předchozích případech. Přibyde sem konkrétně podpora pro složky dlaždic, respektive půjde o rozbalovací skupiny dlaždic, jak opět ukáže jedna z animací na odkazovaném blogu. Tím Microsoft přiblíží rozhraní desktopového systému tomu, co znají uživatelé Windows Phone.

Pak budeme moci s kombinací kláves Win+Shift+S označit část obrazovky a umístit si ji do clipboardu, což je funkce známá už z OneNote 2016 nebo z jiných operačních systémů. Microsoft také slibuje lepší škálování DPI pro displeje s velice jemným rozlišením, nový noční režim slibující nízké vyzařování modrého spektra nebo také funkci Refresh Windows. Ta bude součástí Windows Defenderu a poslouží k přeinstalování systému se zachováním uživatelských dat, ale současně s tím bude odinstalovaný veškerý dodatečně nainstalovaný software. To se může hodit všem těm nebohým lidem, které příbuzenstvo pasovalo na rodinného IT specialistu.

Dle zprávy se předpokládá, že Creators Update bude dokončen už během několika týdnů, aby mohl být postupně připraven na dubnové vypuštění na trh.

Zdroj: Windows 10 Blog
reklama