reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaký je Windows 10 Creators Update?

31.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Jaký je Windows 10 Creators Update?
Windows 10 Creators Update sice ještě oficiálně není tu, ale v podstatě už je k dispozici pro Insidery, takže si světové servery začaly všímat toho, co nám přináší. Jaká tedy je nejnovější verze Windows 10?
Windows 10 Creators Update je předběžně k dispozici jako Preview Build 15063, což už se bere jako hotová věc. Očekává se, že Microsoft 11. dubna přijde s novým sestavením, ale to bude nanejvýš řešit chyby, zatímco nabízené nové funkce už jsou zkompletovány v dostupné verzi. Ta představuje už třetí další pojmenovanou distribuci systému, a to po Threshold 2 z listopadu 2015 a Anniversary Update z loňského léta.





Ohlasy jsou vesměs opatrně pozitivní a poukazují na řadu vylepšení, které nám nová verze nabídne. Je tu třeba Privacy Dashboard, nový ovládací panel pro nastavení soukromí, které se tak týká především telemetrie. Tady se udála významná změna, když zmizela z nabídky Basic, Enhanced a Full prostřední nabídka ale hlavně jde o to, že Basic už nezahrnuje sběr dat třeba o používaných aplikacích, takže Microsoft se v tomto ohledu zmírnil. Alespoň něco.

Další pozitivum můžeme najít v možnosti řídit aktualizace. Do této doby měl systém tendenci se po instalaci aktualizací co nejdříve restartovat, a to mnohdy v nevhodnou dobu. Nyní už budeme mít lepší možnosti v nastavení tzv. aktivních hodin (až 18 za den), kdy se systém nesmí restartovat a pak je tu i možnost restart pozdržet o týden (Home) nebo o 35 dní (Pro, Education, Enterprise).

Game Mode, čili herní režim, by měl teoreticky výlučným vyhrazením HW prostředků hrám zvýšit jejich výkon, ale to v realitě nikdo nepozoroval. Spíše bylo sledováno možná i snížení výkonu, ale to už je spíše otázka chyb v měření. Svých vylepšení se dočkala také Cortana, ale ta je u nás stále neaktuální. Nicméně v anglické verzi systému může sledovat vaše e-maily, aby mohla připomenout třeba skutečnosti, které jste v nich někomu slíbili. Tady nás může hned napadnout, co to znamená pro naše soukromí a bezpečnost, když necháme servery Microsoftu zpracovávat naše e-maily.

Od nové verze se také bude v rámci aktualizací stahovat méně dat, a to o 35 až 65 procent, pak tu máme Beam jako streamovací službu, která se má dle testů vyznačovat nižším zpožděním než třeba na Twitchi a potřebujeme k jejímu využití jen Xbox ID a účet pro Beam. Na Ars Technica si všimli, že Beam nefunguje když společně s ním běží aplikace jako Skype, Skype for Business či Teams. Edge nyní podporuje také e-knihy (EPUB), přehrávání videa ve 4K, umožní taby dávat do skupin, ale stále nemá být na stejné úrovni jako jiné prohlížeče.

Celkově jsou tak ohlasy pozitivní, ale s řadou výhrad a připomínek, které se ale daly očekávat. Obecně je názor takový, že Creators Update dělá systém Windows 10 lepším než před tím, i když třeba slíbená podpora 3D pro každého se nekoná. Microsoft sliboval, že tvorba 3D obsahu bude snadná jako pořizování fotek mobilem, ale to dosud nesplnil, takže to bude chtít ještě čas. Stejně tak si musíme ještě počkat na slíbené VR headsety, ale konec konců, 11. dubna ještě není.

Zdroj: Ars Technica, PC World, Windows Central
reklama