reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonská Hayabusa-2 odhodila roboty na povrch asteroidu Ryugu

25.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Japonská Hayabusa-2 odhodila roboty na povrch asteroidu Ryugu
Japonská JAXA v poslední době neměla moc štěstí, ale na svou sondu Hayabusa-2 zatím může být pyšná. Ta už před prázdninami dostihla asteroid Ryugu a nyní na něj z výšky jen 55 metrů shodila dva roboty. 
Hlavním cílem mise Hayabusa-2 je přivézt z Ryugu vzorky zpět na Zemi, ovšem k tomu se teprve časem dostane. Sonda nám už v červnu poslala tento snímek asteroidu, k němuž se nezadržitelně blížila a poté se k němu odvážila na pouhých 55 metrů od povrchu. Právě z této výšky na něj shodila bubnový kontejner MINERVA-II1, který obsahoval roboty MINERVA-II1A a MINERVA-II1B. 
 
 
Oba robotičtí průzkumníci také byli vytvořeni ve tvaru bubnu, přičemž JAXA potvrdila, že jejich kontejner se od sondy úspěšně oddělil, ale osud jich samotných zůstával nějakou dobu záhadou. Asteroid rotuje, takže místo přistání robotů se sondě vzdálilo, ale později už bylo upřesnění, že oba jsou na povrchu a plně funkční. 
 
 
Ostatně jeden z nich také stihl poslat tento zajímavý dynamický snímek pořízený během svého pohybu nad povrchem asteroidu. 
 
 
Přistání robotů přitom mohlo skončit velice špatně, však 162173 Ryugu má napříč jen cca kilometr, takže má i velice slabou gravitaci a roboti se tak mohli odrazit pryč. A proč si JAXA zvolila jejich bubnovité zpracování? MINERVA-II1A a MINERVA-II1B bychom v podstatě mohli označit za rovery, ale samozřejmě ne klasického typu. Rover v podobě Opportunity by nemohl po povrchu tak malého tělesa jezdit. Namísto toho jsou MINERVA-II celé v podobě kol obsahujících motor schopný prudce měnit těžiště, a tím vymrštit celého robota nad povrch asteroidu, kde se mohou vznášet i dlouhé minuty, než zase dopadnou zpět. Právě z jednoho takového skoku pochází i výše uvedená fotografie zaslaná robotem MINERVA-II1A.
 
Oba "rovery" tak obsahují několik fotoaparátů a také teplotních senzorů pro mapování asteroidu. JAXA se ozve s dalšími snímky poté, co je Hayabusa-2 bude moci stáhnout z robotů a odeslat. Ti navíc nejsou jediní, které si sonda veze. Příští měsíc se na asteroid snese německý modul MASCOT, který má podobný "hopkací" mechanismus, ale nese si nástroje, které se zaměří na geologii. Po něm budou následovat další roboti MINERVA-II. 
 
V příštím roce začne JAXA se sběrem vzorků, a to pomocí projektilů vystřelených do asteroidu a nakonec i s použitím explozivní střely, která uvolní materiál z větší hloubky. Prolétávající sonda pak vznášející se prach postupně sesbírá při svých průletech a japonští vědci se těší na alespoň 100 mg. 
 


reklama