reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko úspěšně vyzkoušelo hlubinnou vodní elektrárnu Kairyu

14.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Japonsko úspěšně vyzkoušelo hlubinnou vodní elektrárnu Kairyu
Společnost IHI Corp se může pochlubit funkčním zařízením, které je určeno k výrobě elektrické energie z mořských proudů. Jedná se o elektrárnu Kairyu, která byla vyzkoušena u východního pobřeží Japonska. 
Využití energie mořských proudů je další možnost, jak využívat energii, která je k dispozici všude kolem nás a dá se označit za obnovitelnou, neboť se na ní podílí především Slunce. Nyní jde o silné mořské proudy, o nichž sice vědci tvrdí, že povážlivě zpomalují, ale za to rozhodně nemohou zařízení jako Kairyu, jejichž vývoj teprve začíná přinášet první ovoce. 
 
 
IHI Corp tak vytvořila zařízení, které se skládá z platformy tvořené i dvěma komorami, jež mají za úkol zajistit stabilitu a správnou orientaci. Na opačné straně dvou spodních tubusů jsou pak turbíny s velkými stavitelnými lopatkami o průměru 11 metrů. Jde v podstatě o vrtule, čili princip je zřejmý a stejný jako v případě větrných elektráren. Pro lepší stabilitu jsou tyto vrtule protiběžné. 
 
 
Ve spodních tubusech máme ještě potřebné generátory s elektronikou a různými měřicími přístroji a horní tubus poslouží především k tomu, aby dopravil celou elektrárnu do požadované hloubky ve stylu ponorky. Celé zařízení má půdorys cca 20 x 20 metrů a ukotveno je pomocí lana k oceánskému dnu, přičemž to samé lano poslouží i pro upevnění kabelu, skrz nějž bude proudit vyrobená elektřina. 
 
 
Elektrárna Kairyu byla tedy již dříve spuštěna do vod poblíž jihozápadního japonského pobřeží a testována po dobu více než tří let. Japonsko tam plánuje využít jeden z nejsilnějších oceánských proudů, jaké známe. Jde o proud Kuroshio, který má roztáčet turbíny budoucích elektráren a dle japonské NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) je schopen poskytnout zemi až 205 GW energie, čímž by pokryl její nároky ze 40 až 70 procent. K tomu mají ale zařízení kalibru Kairyu pochopitelně velice daleko, neboť my se tu koukáme jen na testovací verzi, která má za úkol zjistit, zda je celý koncept vůbec využitelný a schůdný. Samotná Kairyu má výkon pouze cca 100 kW, k čemuž ale stačí voda proudící kolem rychlostí třech uzlů. 
 
Jeden z očividných problémů je ten, že si nemůžeme vybírat místo, kde takové elektrárny nasadíme a pak jde i o náročnost výroby zařízení, které musí vydržet silný tlak vody (Kairyu je určena pro hloubku cca 50 metrů) a také musí být umožněna jeho údržba. 
 
Později by mohla následovat zařízení, která už budou mít listy turbín s průměrem cca 20 metrů a ta slibují už mnohem zajímavější výkon kolem 2 MW. 


reklama