reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jarní novinky Hewlett-Packard: iPAQ hw6900

5.4.2006, Pavel Bureš, aktualita
Jarní novinky Hewlett-Packard: iPAQ hw6900
Včera se v pražské restauraci Coloseum konala tisková konference spol. HP, akce se účastnili také zástupci Microsoftu a Intelu. Velká část konference byla vyhrazena notebookům, ale dostalo se i na kategorii Mobile Messenger, kam spadá již...
Včera se v pražské restauraci Coloseum konala tisková konference spol. HP, akce se účastnili také zástupci Microsoftu a Intelu. Velká část konference byla vyhrazena notebookům, ale dostalo se i na kategorii Mobile Messenger, kam spadá již zmíněný HP iPAQ hw6900. Zajímá vás, jaké jsou naše krátké první dojmy z používání?

Popis parametrů nechme až na recenzi a soustřeďme se nyní na první dojmy. Prodávat se budou dva přístroje – lišit se budou přítomností fotoaparátu. HP tak zřejmě vyslyšel volání korporátní klientely, která telefony i PDA s fotoaparátem zaměstnancům ze strachu o únik informací zakazuje.

Oproti HP iPAQu hw6515 s PocketPC 2003 SE budou využívat oba nové Messengery Windows Mobile 5. S použitím nové verze systému souvisí také funkce push e-mail. Zkráceně se jedná o to, že jakmile vám dorazí mail do firemní schránky, objeví se také v iPaqu, aniž byste museli o stažení pošty zažádat. Podobnou službu nabízejí i mobilní operátoři (více např. zde), nevýhoda ale je, že se za službu platí měsíční paušály v řádu stokorun. Push e-mail ve WM5 je sice zdarma, ale spolupracuje pouze s Exchange Serverem 2003 a Small Business Serverem. Pokud používáte např. Lotus Notes, řešení Microsoftu není možné použít.


Kosmetické změny oproti předchůdci nejsou příliš výrazné. Zmizel Secure Digital slot, zůstal pouze SD Mini. Zda je to dobré řešení ukáže až čas. Novým uživatelům tato změna nejspíše vadit nebude, ale pokud vlastníte více SD karet, dodatečné investici se nevyhnete.

Trochu utěšující může být fakt, že SD slot nezmizel zbůhdarma, ale místo obětoval vyšším zájmům, tedy konkrétně Wi-Fi.

Při zakoupení iPAQu získáte tříměsíční verzi navigačního softwaru Dynavix, při pořízení plné verze vám bude poskytnuta sleva 10 %.

Co se týče odezvy, byl jsem docela překvapen. Jednou z vlastností WM5 strojů je fakt, že se aplikace spouštějí trochu déle. Na zapůjčeném přístroji byla prodleva velmi krátká, přestože se jednalo o Messenger s mnoha nainstalovanými aplikacemi.

Pokud jste čekali revoluci, budete zklamáni. HP většinu parametrů ponechal, pouze mírně inovoval design a bezdrátové technologie. Rovněž rozlišení displeje zůstalo při starém – 240 x 240 bodů už uspokojí málokoho a vzhledem ke kvalitní výbavě např. v bezdrátech je škoda, že rozlišení displeje (se zachováním úhlopříčky) není větší.
reklama