reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeff Bezos chce také většinu svého majetku věnovat na dobročinnost

18.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Jeff Bezos chce také většinu svého majetku věnovat na dobročinnost
Zatímco spousta miliardářů vkládá své finanční prostředky do mnoha dobročinných projektů, Jeff Bezos se tomuto prozatím spíše vyhýbal a bylo mu to často vytýkáno. V posledním rozhovoru pro CNN ale řekl, že i on se chce věnovat něčemu takovému.
Mnoho miliardářů si nenechává své jmění jen pro sebe, ale investují je nebo darují do mnoha humanitárních a dobročinných projektů. Jedním z nejznámějších je v tomto ohledu Bill Gates a jeho nadace Bill & Melinda Gates Foundation, s jejíž pomocí se povedlo např. v Africe vymýtit dětskou obrnu 2. a 3. typu (v letech 2015 a 2019). Hodně peněz věnoval např. i známý investor Warrenn Buffett a mnoho dalších. Dobročinnosti se ale dosud moc nevěnoval Jeff Bezos, bývalý CEO Amazonu. Tomu je to také často vytýkáno. Nicméně je nutno nezapomínat na to, že není úplně na nule a v roce 2010 vytvořil Bezos Earth Fund pro boj proti změně klimatu, do čehož hodlá dát 10 mld. USD v průběhu následujících 10 let. V nedávném rozhovoru na CNN se ho na dobročinné plány (a absenci jeho jména v iniciativě The Giving Pledge) zeptala redaktorka Chloe Melas.
 
Jeff Bezos
Jeff Bezos, autor: Steve Jurvetson, CC BY 2.0, přes Flickr (ořez)
 
Bezos zde možná neočekávaně odpověděl, že má v plánu v průběhu svého života rozdat většinu svého jmění, ale také podotkl, že musí najít cestu, jak to udělat tak, aby to mělo násobící se efekt. Podle Bezose to není jednoduché, stejně jako nebylo jednoduché vybudovat Amazon. Bojí se např. toho, že je snadné vložit peníze do věcí, které nejsou efektivní.
 
Podle žebříčku nejbohatších lidí na světě od Forbesu je Jeff Bezos na 4. místě se 116 mld. USD. Před ním je Gautam Adani z Indie (141 mld. USD), Bernard Arnault (175 mld. USD) a Elon Musk (188 mld. USD). Bezos naopak překonává již zmíněného Buffetta (108 mld. USD) nebo Billa Gatese (104 mld. USD).
 
Vraťme se ještě k iniciativě The Giving Pledge. Ta právě hovoří o tom, že se lidé zavazují k filantropii a rozdání většiny svého jmění v průběhu svého života na dobročinné a jiné podobné projekty. Iniciativu založil před 12 lety Bill Gates se svou manželkou a Warrenem Buffettem a už v témže roce se mimo mnoha jiných připojil např. také Mark Zuckerberg (celkem 40 lidí). Letos se přidal také Sam Bankman-Fried, jehož jméno rozhodně není v posledních dnech spojováno s ničím pozitivním. Stojí totiž za společností FTX, třetí největší kryptoměnovou platformou na světě, která krachuje (a v zásadě byla Ponziho schématem).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama