reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jezdec ve virtuálním závodu Formule E podváděl, hrál za něj esport profesionál

26.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Jezdec ve virtuálním závodu Formule E podváděl, hrál za něj esport profesionál
Virtuální verze série Formule E, která dočasně nahradila skutečné závody, zaznamenala první případ podvádění. Dopustil se ho německý jezdec, který za sebe nechal závodit profesionálního hráče esports, ale radost ze stupňů vítězů si moc dlouho neužil.
Vzhledem ke koronavirové krizi byla v uplynulých měsících zrušena nebo přerušena řada motoristických soutěží, ale pořadatelé některých z nich se rozhodli pro jezdce a fanoušky najít náhradní řešení. Do virtuálního prostředí se přesunuly třeba série Formule 1, Moto GP, NASCAR a v červnu se na počítači pojede také legendární závod 24 hodin Le Mans. Stejný osud postihl také šampionát Formule E, ve kterém závodí výhradně vozidla s elektrickým pohonem. Poslední skutečný závod se jel koncem února v Maroku, další musely být kvůli pandemii onemocnění COVID-19 odloženy na neurčito. Jezdci se ovšem mohou ze svého domova zúčastnit virtuálního závodu Formula E Race at Home Challenge, který je živě přenášen na sociálních sítích i některých televizních stanicích.

 
Minulý víkend se jel závod na virtuálním okruhu v berlínském Tempelhofu, který se ovšem neobešel bez skandálu. Německý jezdec Daniel Abt z týmu ABT Schaeffler Audi Sport se totiž rozhodl si k umístění na pódiu dopomoct podvodem. Zatímco v předchozích závodech neskončil lépe než patnáctý, v Berlíně skončil v kvalifikaci druhý a samotný závod dokončil na třetí pozici. To už se ovšem objevila podezření, zda za počítačem neseděl někdo jiný. Během závodu s tímto tvrzením přišli samotní soupeři Stoffel Vandoorne a Jean-Eric Vergne.
 
Závodníky lze obvykle živě sledovat přes platformu Zoom, ale pohled z webkamery měl být zakryt mikrofonem či jiným zařízení, aby nebyl viditelný obličej. Nefungoval ani jeho stream přes Twitch a belgický jezdec Vandoorne, který nakonec dokončil závod druhý, dokonce zkoušel Altovi telefonovat na mobil, ale ten hovor nepřijímal. Organizátoři se proto rozhodli zkontrolovat IP adresu a zjistili, že závodníkem nemohl být Daniel Abt.
 
Místo něj totiž za virtuální volant usedl Lorenz Hoerzing, osmnáctiletý profesionální hráč esports. Ve virtuální sérii Formule E není žádným nováčkem, účastní se totiž paralelní soutěže Challenge Grid. Kvůli tomuto prohřešku ovšem byl diskvalifikován ze všech budoucích závodů a přišel tak o nadějné šesté místo. Diskvalifikací byl potrestán také Daniel Abt, kterému byly odebrány všechny získané body a navíc bude muset věnovat 10 tisíc eur na charitativní účely. Jeho účast ve skutečných závodech Formule E by tím ovšem neměla být nějak dotčena.
 
Alt svůj trest přijal a soupeřům, fanouškům i organizátorům se omluvil: "Nebral jsem to tak vážně, jak bych měl. Obzvláště je mi to líto z toho důvodu, protože vím, kolik práce na tomto projektu udělali organizátoři Formule E.“ Virtuální verze série Formule E funguje zároveň jako charitativní projekt, jehož výtěžek jde na účet neziskové organizace UNESCO. Závody probíhají v počítačové hře rFactor 2 s nejnovějším Formula E DLC.
 
 


reklama