reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Afrika jako epicentrum počínajícího přepólování Země?

13.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Jižní Afrika jako epicentrum počínajícího přepólování Země?
Vědci mohou v tomto období pozorovat obrovskou magnetickou anomálii v oblasti Jižní Afriky, kterou někteří označují za počátek procesu přepólování magnetického pole Země. Co se nám to tam děje?
Už nějakou dobu víme, že magnetické pole Země není pěkně uspořádané, všude stejně silné a prostě uniformní, neboť takový není ani vnitřek planety, který toto pole vytváří. Stejně také víme, že póly se čas od času prohodí, což můžeme považovat za vědecký fakt a nyní to vypadá, že by tato událost mohla nastat s počátkem v regionu Jižní Afriky. Zrovna tam se také nachází oblast, kde je roztavené železné jádro blízko zemskému plášti a studie magnetických polí ukázaly, že v této oblasti jsou již póly opačně.





Daná oblast se částečně překrývá s velkou anomálií, která pokrývá vedle Jižní Afriky také téměř celou Jižní Ameriku a oceán mezi nimi. Jde o South Atlantic Anomaly, která se vyznačuje podivným chováním Van Allenových pásů, které v ní ztrácí svou sílu a protahují se velice blízko povrchu Země (asi na 200 km). Právě tato oblast také ovlivňuje práci satelitů a zařízení pro sledování vesmíru. Takový Hubbleův vesmírný teleskop nepracuje, když se pohybuje nad touto oblastí, která je označována za vesmírný Bermudský trojúhelník a své si zažila také společnost SpaceX, jejíž Dragon v roce 2012 byl magnetismem anomálie donucen rebootovat své systémy. Japonci dokonce udávají, že tato anomálie může za nekontrolovatelné roztočení a konečnou destrukci satelitu Hitomi.



- vymodelované magnetické pole v průběhu prohození pólů (vpravo) -


Dle naměřených údajů i archeologických nálezů magnetické pole Země právě v oblasti South Atlantic Anomaly v posledních 160 letech značně slábne. Něco podobného měly před nějakými 5000 lety dle archeologů zažít i kmeny Bantu, a to dle nalezených staveb z vypálené hlíny. Nejde o to, že by tito lidé pozorovali změny v magnetismu, ale o to, že jeho projevy se bez jejich vědomí zaznamenávaly právě ve struktuře vychladající vypálené hlíny. Dle vytvořených počítačových modelů může jít o předvoj celoplanetárního prohození magnetických pólů, v jehož průběhu by nastal v magnetickém poli Země naprostý chaos. Dá se říci, že anomálie se v takovém scénáři rozšíří tak, že zcela převládne.





Co by ale tato událost znamenala pro moderní civilizaci? Je jasné, že magnetické pole ovlivňuje navigační systémy a dokonce by mohlo nějakým způsobem ovlivnit i elektronická zařízení, která by se začala chovat podivně. Pak bychom mohli také v dříve nemyslitelných oblastech pozorovat polární záři a asi nejnepříjemnější dopad by taková změna mohla mít na naše zdraví, neboť chaos v magnetickém poli by nejspíše způsobil to, že by na povrch Země dopadalo více škodlivého kosmického záření. Jak se proti tomu bránit? Nejlépe vhodnou pokrývkou hlavy, dle některých ideálně slušivou čepičkou z alobalu.

Zdroj: Extremetech
reklama