reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky vyškolil patentového trola a ještě dostal $5000

31.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Kaspersky vyškolil patentového trola a ještě dostal $5000
Kaspersky nemá rád patentové trolly a na rozdíl od jiných společností s nimi umí pěkně vypéct. V posledním případu Kasperskymu hrozilo zaplatit $60.000, ale nakonec přinutil trolla zaplatit Kasperskymu "symbolických" $5.000.
Patentoví trollové jsou zhoubou mnoha technologických firem. Mnohokrát si chtěli vyskočit i na společnost Kaspersky, to se ale většinou setkalo s neúspěchem na straně trollů. Nejinak tomu bylo i u posledního případu. Šlo o patent US 6,795,918, který byl podán v roce 2000 a přiznán pak roku 2004. Ten v podstatě popisoval myšlenku klasického firewallu používanou už desítky let. Původní majitel nechal patent vypršet v roce 2012, načež jej v roce 2015 koupil patentový troll Wetro Lan LLC a okamžitě začal podávat žaloby. Jednou ze společností byla i Kaspersky Labs. 
 
Kaspersky Labs logo
 
Ve Wetro Lan se spoléhali na to, že Kaspersky přistoupí na mimosoudní vyrovnání ve výši $60.000, aby se vyhnul soudním výlohám a mrhání času jeho právnického oddělení. Většina společností totiž takto na vyrovnání přistupuje (nehledě na to, zda jde o legitimní nárok a přitom by tyto spory bylo možné vyhrát), Kaspersky se ale začal připravovat na soud, což troll logicky nechtěl. Sporu by musel věnovat spoustu času, peněz a prohrál by ho. Proto svůj požadavek snížil na $10.000 a zkusil se k penězům dostat se slevou. 
 
Kaspersky si však byl vědom toho, že v americkém právu je ke zrušení podané žaloby potřeba souhlasu obou stran sporu, a že troll k soudu ve skutečnosti vůbec nechce, chtěl jen rychle bez práce přijít k penězům za stažení jím podané nesmyslné žaloby. Situaci tedy Kaspersky otočil a na soudu trval s tím, že se už právníci chystají a pokud opravdu k tomu soudu Wetro Lan chce jít, nemá s tím žádný problém. Pokud Wetro Lan k soudu nechce, tak naopak Kaspersky nabídnul trollovi, že bude souhlasit se stažením žaloby, kterou podalo Wetro Lan, ale že oni budou ti, kteří za to zaplatí. Ti se obratem ozvali, zda by nebylo možné poplatek snížit na $2.000. Nakonec se dohodli na $5.000, které Wetro Lan zaplatilo Kasperskymu za umožnění stažení žaloby, kterou na něj samo podalo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama