reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdo poletí na Měsíc? Tito astronauti budou součástí mise Artemis II

3.4.2023, Kateřina Hoferková, aktualita
Kdo poletí na Měsíc? Tito astronauti budou součástí mise Artemis II
Pokud vše půjde podle současných plánů NASA, už příští rok by se na oběžnou dráhu Měsíce měla vypravit skupina čtyř vybraných astronautů v rámci mise Artemis II - první pilotované mise k Měsíci po dlouhých desetiletích.
Mise Artemis II je součástí kosmického programu Artemis, který slibuje návrat člověka na Měsíc a další vědecký průzkum přirozené družice Země. NASA nyní představila čtveřici astronautů, kteří misi povedou. Budou jimi velitel Reid Wiseman, astronaut Victor Glover a astronautka Christina Hammock Koch z americké NASA a Jeremy Hansen z Kanadské kosmické agentury.
 
Posádka stráví na palubě kosmické lodi Orion asi 10 dní, přičemž nejdříve bude kosmické plavidlo kroužit na vysoké oběžné dráze Země, poté se provede oblet okolo Měsíce a nakonec Orion přistane na Zemi dopadem do Tichého oceánu.
 
Astronauti mise Artemis II, zleva: Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (sedící), Victor Glover a Jeremy Hansen
 
Posádka mise Artemis II bude složená ze zkušených astronautů a astronautky. Christina Hammock Koch je ženou, která strávila nejdelší dobu ve vesmíru (na ISS), Reid Wiseman je pilot námořnictva, který také pilotoval v rámci programu F-35 Lightning II a pobýval na Mezinárodní vesmírné stanici. Victor Glover se zůčastnil první mise s posádkou v lodi Crew Dragon a Kanaďan Jeremy Hansen je pilot a jeden ze čtyř kanadských astronautů.
 
A kdy bychom se startu mise Artemis mohli dočkat? Pokud vše půjde podle současných plánů NASA, raketa Space Launch System by měla startovat v listopadu roku 2024. Od posledního letu k Měsíci v rámci programu Apollo v roce 1972 to tedy bude 52 let. Na podzim minulého roku úspěšně proběhla mise Artemis I s lodí bez posádky a dveře k dalšímu kroku por návrat lidí na Měsíc se tak otevřely.
 
Na přistání na Měsíci si ale budou muset astronauti počkat na misi Artemis III, která se nebude konat dříve než na konci roku 2025. Astronauti z mise Artemis III by pro přistání na Měsíci měli využít kosmickou loď Starship od SpaceX a skafandry od společnosti Axiom Space.
 


reklama