reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kenzan Diamond: 25 exabajtů na dvoupalcových diamantech

27.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Kenzan Diamond: 25 exabajtů na dvoupalcových diamantech
Japonská společnost Adamant Namiki Precision Jewelry Co., která začínala čistě jako šperkařský podnik, ohlásila průlom v technologii výroby diamantových waferů. Mluví o neuvěřitelné kapacitě 25 exabajtů. 
Těžko si představit materiál pro datové úložiště, který by sliboval delší výdrž než diamant. Těžko ale budeme v dohledné době strkat do svých počítačů diamantové "oplatky" a číst z nich exabajty dat, o to se tu totiž vůbec nejedná. Společnost Adamant Namiki Precision Jewelry Co. je schopna vyrábět malé diamantové wafery s průměrem dvou palců, na něž se má vejít až 25 exabajtů dat, neboli dle zdroje obsah miliardy Blu-ray disků. To je dle nedávné aktuality velice podobný objem dat, jaký si všichni uživatelé během předchozího roku stáhli ze Steamu
 
Tvůrci přitom mluví o využití konkrétně v oblasti kvantových počítačů, což umožní konkrétně vysoká čistota tvořených diamantů. Ty už také dostaly své označení Kenzan Diamonds a je zřejmé, že o nuly a jedničky tu v konečném důsledku nepůjde. 
 
 
Společnost Adamant Namiki Precision Jewelry Co. na jejich vývoji spolupracovala s univerzitou Sagadai na Kjúšú, přičemž dříve byly problémem právě nečistoty, kvůli nimž se nedařilo vytvořit dostatečně čistý diamant větší než čtverec o hraně 4 mm. Předchozí pokusy o vytvoření dvoupalcových, čili cca 5cm diamantových waferů ztroskotaly právě na nečistotách (absorbovaný dusík), kvůli nimž byl výsledek nepoužitelný pro ukládání dat. 
 
 
Výzkumníci pak přišli s nových postupem, kde jsou diamanty tvořeny na safírovém podkladu s vrstvou iridia jistou metodou "step flow growth", která má jednak umožnit růst diamantů pod vysokými teplotami a tlaky bez rizika popraskání při chladnutí a také minimalizuje proces absorpce dusíku, jehož obsah se díky tomu pohybuje v řádu miliardtin procent. 
 
A proč tu jde o kvantové počítače? Jednoduše proto, že do diamantu lze pomocí infuze atomů dusíku ukládat informace z kvantových bitů, čili tu nejde o nuly a jedničky, ale o různé stavy, jichž může atom dusíku nabývat. V atomové mřížce diamantu se tak v podstatě vytvoří defekt, přičemž čtení a zápis je možné realizovat pomocí mikrovln, ale to už mluvíme o výzkumu na TU Wien. 
 
Právě i díky tomu, že se nezapisují jen nuly a jedničky, může mít malý plátek diamantu tak vysokou datovou hustotu, pokud jde o data klasických počítačů, neboť do různých stavů atomu dusíku je možné zakódovat mnoho binárních dat. 
 
Adamant Namiki Precision Jewelry Co. plánuje své diamantové wafery dostat na trh už v průběhu příštího roku a očekává, že ty se v budoucnu uplatní jako kvantová paměť v příslušných počítačích.  


reklama