reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klasická Amiga oživena na desce formátu Mini-ITX

18.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Klasická Amiga oživena na desce formátu Mini-ITX
Commodore Amiga byly v polovině osmdesátých let počítače, které předhonily tehdejší nabídku osobních počítačů pro běžné spotřebitele. Nabídly o poznání lepší grafiku, zvuk, schopnost multitaskingu, a tak není divu, že Amiga stále žije.
Commodore Amiga přišel v roce 1985 ve verzi 1000, ovšem nejprodávanější verzí se stala Amiga 500, která přišla o dva roky později. Nyní jsou tyto tři dekády staré počítače už dávno minulost, ale ta bude vzkříšena díky zbrusu novým deskám Amy-ITX, které přinesou hardware známý z období Amigy na dnes aktuální formát desek Mini-ITX. 
 
 
Objevily se tak desky, které evidentně nejsou určeny pro moderní hardware, jako spíše staré "šváby", a právě to je na nich zajímavé. Nejde tak o hardware jako Vampire či MiST, který využívá programovatelné čipy FPGA pro simulaci starých čipů nebo dokonce jen pouhou softwarovou emulaci. To ale vzbuzuje otázky ohledně dostupnosti takového hardwaru. 
 
Samotný produkt Amy-ITX je pouze prázdná deska, PCB či plošný spoj, chcete-li. Ta má rozměry 170 x 170mm a je připravena pro připájení vhodných čipů, integrovaných obvodů, slotů a dalších komponent, přičemž pro napájení se využívá dnes standardní konektor ATX. Po celkovém osazení má tato deska nabídnout dva sloty kompatibilní s kartami Zorro II, konektory PS/2 pro vstupní zařízení kompatibilní s Amigou či PC, dva porty DB9 pro myš či joystick, paralelní a sériové porty DB25, standardní interní konektor pro disketovou mechaniku z Amigy, 3,5mm audio jack a 15pinový audio/video port. 
 
 
A abychom měli plně funkční systém, Amy-ITX potřebuje také procesor Motorola 68000 nebo kompatibilní a dále pak původní čipy z Amigy 500+ či 600, což je například audio čip Paula, grafický čip Denise či Hires Denise, generátor adres Agnus, ROM Kickstart nebo CIA čipy MOS8520. Jak si je zájemce sežene, to už bude záviset na něm. 
 
Nicméně i když to dříve vypadalo, že si Amy-ITX bude moci pořídit každý, autoři později upřesnili, že aktuálně nemají v plánu spustit předprodej těchto desek, ale do budoucna to není vyloučeno. Aktuálně existuje pouze 25 těchto desek, jež jsou pochopitelně všechny v rukou těch největších nadšenců, kteří jsou sami schopni si je osadit. 
 
reklama