reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konflikt na Ukrajině nemá výrazně negativně ovlivnit výrobu čipů

25.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Konflikt na Ukrajině nemá výrazně negativně ovlivnit výrobu čipů
Dle předních světových výrobců čipů a rovněž dle Semiconductor Industry Association (SIA) by probíhající konflikt na Ukrajině neměl v dohledné době výrazně přispět ke zvýšení nedostatku počítačových čipů. 
Očekávat můžeme silný vliv na ekonomiku zemí celého světa, ovšem v případě výroby čipů by válka na Ukrajině neměla představovat hrozbu. Intel k tomu sdělil serveru Bloomberg, že sám neočekává, že by ukrajinský konflikt měl jakékoliv dopady na jeho dodavatelský řetězec. 
 
 
Organizace SIA (Semiconductor Industry Association) předpokládá to samé co Intel a navíc sděluje, že na výrobu čipů nebudou mít valný vliv ani dosud uvalené sankce nasměrované proti Rusku, ale v tomto ohledu se situace pochopitelně ještě vyvíjí. 
 
Zrovna včera jsme se věnovali i tématu o probíhajících snahách firem jako Micron hledat nové dodavatele materiálů, které odebíraly z Ukrajiny či Ruska, což jsou především vzácné plyny ve vysoce čisté podobě. V tomto případě jsou k dispozici další dodavatelé a firmy mají také obvykle bohaté skladové zásoby, které nějakou dobu vydrží. 
 
O tom mluví také John Neuffer, prezident SIA, dle nějž má polovodičový průmysl k dispozici různé dodavatele klíčových materiálů včetně plynů, takže sám nepředpokládá, že by měl vzniknout jejich nedostatek, který by brzdil výrobu čipů. 
 
Zasažen ale bude samotný ruský trh, neboť USA a Velká Británie pozastavují platnost vývozních licencí, dle nichž bylo možné do Ruska dodávat různé hi-tech zboží včetně čipů či proudových motorů. Rusko je dle SIA v případě odběru čipů poměrně malý trh (má podíl jen 0,1 %), čili celosvětový trh s čipy tento výpadek příliš neovlivní, ostatně zvláště v této době, kdy poptávka stále převyšuje nabídku. 
 
Výrazně větší podíl má ale Rusko v případě odbytu počítačů či obecně informačních technologií, kde jde o roční hodnotu cca 50 miliard dolarů, což už činí 1,12 % světového trhu. A právě k novým počítačům založeným na západních technologiích se budou Rusové nyní dostávat složitě. 
 
Zdroj: THW


reklama