reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koprocesor zvedne výkon až k 50GFlops

21.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
Koprocesor zvedne výkon až k 50GFlops
Občas se naskytne komponenta, která je zajímavá, ale pro naprostou většinu lidí vůbec nepoužitelná (zpravidla z hlediska ceny a také až zbytečně vysokého výkonu). Jednou takovou je i přídavná PCI-Express karta s dvěma 64 bitovými procesory,...
Občas se naskytne komponenta, která je zajímavá, ale pro naprostou většinu lidí vůbec nepoužitelná (zpravidla z hlediska ceny a také až zbytečně vysokého výkonu). Jednou takovou je i přídavná PCI-Express karta s dvěma 64 bitovými procesory, které katapultují výkon v plovoucí řádové čárce k 50GFlops (každý 25GFlops), což je asi 10× více, než mají dnešní procesory. Jako příklad, ze svého Athlonu 64 3000+ (2GHz) jsem v SiSoft Sandra vymáčkl necelých 3200MFlops (tj. 3,2GFlops).




Clearspeed CSX600, jak již bylo řečeno, má dva procesory. Každý z nich je 64 bitový a má výkon 25GFlops. Tento čip má 128 milionů tranzistorů a skládá se z neuvěřitelných 96 jader, přičemž každé běží na 250MHz. Nízká frekvence umožňuje snížit spotřebu na velmi dobrých 10W na čip, takže celá karta nespotřebuje více než 25W. Karta je vybavena dvěma DDR2 sloty o maximálním osazení 2GB (celkem 4GB). On-board paměť má velikost 128kB a přenosovou rychlost 200GB/s.

Rychlost, kterou získáte, je omezena jen vaší peněženkou a množstvím PCIe slotů. Při dvou kartách už budete mít 100GFlops. Otázkou je, na co vůbec takové karty jsou dobré. Určitě ohromíte v benchmarku SiSoft Sandra, kde i 3,8GHz Pentium bude mít sotva desetinný výkon. Jinak najde praktické využití v serverech, ve vědeckých aplikacích (třeba biologické simulace), v profesionálních audio a video renderovacích programech. Podmínkou je, že aplikace je pro tyto karty naprogramovaná, jinak se bude v PCIe slotu jen válet.

Zajímavá bude cena. Má být velmi konkurenceschopná, což podle redakce Tom's Hardware znamená něco málo pod $10000. No, asi si ji nekoupím :-)

Zdroj: www.tomshardware.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama