reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koupit, nebo čekat? Nyní už rozhodně čekat na Alder Lake i odpověď AMD

11.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Koupit, nebo čekat? Nyní už rozhodně čekat na Alder Lake i odpověď AMD
Stále více se ukazuje, že první "pořádná" 10nm procesorová generace Intelu pro PC bude konečně znamenat posun, a to výrazný. Odpověď na otázku, zda s nákupem nového počítače počkat, nebo konat raději hned, je zdá se také jasná. 
Nyní nám však půjde jen o takový pohled na problematiku, z nějž vyloučíme grafické karty či budoucí nepředvídatelné potíže, ještě výraznější zhoršení dostupnosti hardwaru, výbuch Temelína, atp. Budeme tak předpokládat, že Alder Lake-S budou rozumně dostupné, což samozřejmě nelze zaručit, zvláště pokud budou opravdu dobré.
 
Na druhou stranu právě nedostupnost grafických karet a jejich drahota může poptávku po nových procesorech Intel dostupných na volném trhu výrazně brzdit a dnes prostě každý ví, že spokojený vlastník grafické karty je ve výhodě a může se zabývat "malichernostmi" jako případným upgradem zbytku sestavy. Ale kolik je takových, kteří mají výkonnou grafiku a potřebují lepší procesor?
 
 
V každém případě, pokud jste sledovali procesorové novinky z posledních dnů a týdnů, nemohly vám uniknout testy předprodukčních verzí Alder Lake-S, jako je třeba ten dnešní. Už se jich objevilo více než dost a čím více se blížíme k listopadu, tím více by se měly výsledky blížit tomu, co nabídnou finální verze procesorů. 
 
Samozřejmě to nelze zaručit, ovšem Alder Lake-S by měly v mnoha ohledech překonat nabídku AMD. Mezi objektivní a potvrzené výhody patří podpora pamětí DDR5 (ale i ještě starých DDR4, pokud chce někdo ušetřit) a sběrnice PCIe 5.0, i když zrovna tu si můžeme zatím škrtnout jako nevyužitelnou. 
 
 
Alder Lake by ale jinak obecně měly vynikat vysokým jednovláknovým výkonem, respektive výkonem hlavních (až) osmi jader, z čehož vyplývá, že nejspíše nevydrží ani krátce trvající vedení firmy AMD coby výrobce nejvýkonnějších herních procesorů.
 
Mezi hlavní otázky pak patří přínos pamětí DDR5, funkčnost HW plánovače procesoru rozdělujícího práci mezi jádra a vůbec přínos menších jader. A pak je tu samozřejmě to hlavní, a sice cena, přičemž částky, které se začaly objevovat v různých obchodech, zatím nelze brát vážně. 
 
Pokud Intel někoho překoná, pak rozhodně sám sebe, respektive své Rocket Lake-S, jejichž rozsudek smrti zazněl už v době, kdy se potvrdilo, že nástupci přijdou v horizontu pouhého půl roku. Zato AMD může začít kousat a z našeho pohledu nejlépe hlodají slevy, zvláště když máme výhled na to, že Ryzen 5 5600X se nemusí vyrovnat ani tomu nejslabšímu Core i5 z generace Alder Lake-S. 
 
AMD ale má přijít se svou odpovědí, a sice se Zen 3 s pamětí V-Cache, což pochopitelně vůbec nevylučuje slevy dnešních modelů, jako spíše naopak. Ovšem vedle toho, že Zen 3 s V-Cache jsou skutečné a chystají se, bohužel zatím nevíme v podstatě nic. 
 
Především jde ale o to, abychom vůbec měli možnost postavit si sestavu založenou na rozumně nákladném, dostupném a moderním procesoru, což dnes bohužel nemáme.  


reklama