reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

18.6.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
PSA, PDA pro astronauty - Nový čip pro mobily prodlouží 10x dobu hovoru - Tablet PC zabudované do surfovacího prkna

PSA - PDA pro astronauty

PSA neboli Personal Satellite Assistant je příruční pomocník pro astronauty tvaru koule připomínající tu, s níž trénoval Luke Skywalker. Ale nechme promluvit tvůrce: "PSA bude nejpozději do 3 let asistovat astronautům, kteří žijí a pracují na vesmírných stanicích a samozřejmě také příštím výzkumným výpravám na Měsíc a Mars."

Zařízení je vlastně prototypem robota, jehož úkolem je poletovat po vesmírné stanici a provádět nejrůznější testy a operace, monitorovat systémy pro podporu života, připomínat události i asistovat při složitých experimentech. Tradiční PDA nejsou vhodná z jednoho zásadního důvodu - astronautovi blokují ruce. Zajímavé je, že robot používá procesor Pentium II a GNU Linux OS, má vestavěný reproduktor, digitální fotoaparát, celou řadu čidel a LCD displej.

intelsurf.jpg imageTablet PC zabudované do surfovacího prkna

Díky poněkud recesistické akci Intelu se zabudováním Tablet PC do surfovacího prkna dostává slovní spojení "Surfovat po webu" úplně nový rozměr. U tabletu bylo samozřejmě pamatováno i na komunikaci s vnějším světem, což se děje s pomocí Wi-Fi hotspotu na pláži.

Nový čip pro mobily prodlouží 10x dobu hovoru

Společnosti NEC Electronics a Transmeta společně ohlásily nový čip pro mobilní telefony s velmi nízkou spotřebou, který dokáže skutečně dramaticky zredukovat spotřebu a údajně prodloužit výdrž až na 20 - 30 h hovoru namísto dnes obvyklých 2 - 3 h. Komerčního nasazení se máme dočkat až v roce 2006.


LG L1200, C1300
reklama