reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

1.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Opera se chystá na platformu Windows Mobile - Japonský počítač rozměrů pohlednice - Multimediální přehrávač iUbi PMP2020
Opera se chystá na platformu Windows Mobile

Společnost Opera vydala tiskové prohlášení, ve kterém naznačuje, že hodlá v dohledné době přenést svůj nejpopulárnější produkt Opera web browser i na platformu Windows Mobile, což znamená, že po Symbianu UIQ a Series 60 se na tento prohlížeč mohou těšit i majitelé chytrých telefonů ze stáje Microsoftu.

Připomeňme, že prohlížeč Opera používá u mobilních zařízení technologii SSR (Small Screen Rendering), která odstraňuje horizontální scrollování a umožňuje tak poměrně přehledně prohlížet i weby určené původně pro mnohem vyšší rozlišení.

Japonský počítač rozměrů pohlednice


Japonský slovník praví, že slovo "hagaki" zastupuje výraz "pohlednice." Identicky Hagaki PC pak asi znamená zařízení, jehož pro uživatele nejzajímavější vlastností jsou rozměry pohlednice (11 x 135 x 18 mm a váha 340 g - pěkně tučné pohlednice mimochodem...). Handheld s dotekovým displejem obsahuje procesor AMD Geode SC1200 běžící na 266 MHz, 128 MB RAM, má ve výbavě také CF slot i USB 1.1 a sluchátkový port. Zařízení bohužel (bohudík?) nemá HDD, takže je nutné OS bootovat z USB flash disku, CF karty nebo CF Microdrive jednotky. Ač umí Hagaki PC spustit Windows 95/98/2000/XP nebo Linux, po stránce konektivity je na tom docela špatně - žádný Ethernet, Wi-Fi, ani modem. Cena byla stanovena na 900 USD.

Multimediální přehrávač iUbi PMP2020

Přístroj vážící 300 g, jež se inspiroval ve vzhledu konkurenční řady Archos 400, nabízí 3,5" displej (89 mm) a 20 GB 1,8" HDD. Mezi podporované formáty patří MPEG2, MPEG4, Xvid, Divx 3.x, 5.x, ASF, SMI, AVI a WMV. Přehrávač přežije max. 3 - 5 h akce.



reklama