reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

15.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Nokia konečně adoptuje SD karty - Lidé chtějí volat za letu - Sony Clié PEG-VZ90, nejdražší Palm na světě
sdcardNokia konečně adoptuje SD karty

Společnost Nokia konečně ohlásila, že u svých handheldů bude nadále podporovat také paměťová média typu SD. Dosavadní Nokiácké zaměření na MMC karty mohlo leckomu připadat trochu nepraktické, protože i když zákazník vlastnil 10 SD karet, do slotu pro MMC je nedostal a stejně si musel pořídit MMC či RS-MMC médium. Připomeňme, že prakticky všechna zařízení na trhu (MP3 přehrávače, PDA, digitály, ...) podporují kombinaci SD/MMC.

Lidé chtějí volat za letu

Z průzkumu společnosti Telenora a ARINC Inc,. uspořádaném na letištích v Heatrow a Gatwick vyplynulo, že téměř polovina dotázaných osob z celého světa, tedy obchodní i prázdninoví cestující, by ocenila možnost v průběhu letu si zavolat. Právě firma Telenor vidí v nabízení volání za letu nejen zkvalitnění služeb, ale i další vítanou příležitost, jak zvětšit zisk, protože celých 83 % obchodních cestujících si bere mobil a asi polovina má u sebe i notebook.

Sony Clié PEG-VZ90, nejdražší Palm na světě


Fámy, tvrdící, že Sony pracuje na dalším Palm OS handheldu s OLED displejem, se ukázaly být pravdivými, společnost Sony totiž podobný model právě představila v Japonsku. Novinka běží na Palm OS 5.2.1 a obsahuje 802.11b modul, samozřejmě Memory Stick a po vzoru starších Clií i CF slot schopný pojmout jak paměťové, tak i komunikační karty. S modelem Sony Clié PEG-VZ90 zkouší Sony také nový design, kdy tabletovskou horní část lze odsunout a odhalit tak ovladač a aplikační tlačítka.

Díky OLED technologii dosahuje displej novinky rozlišení 320 x 480 a úhlopříčky 3,8" úžasného kontrastu 1:1000 a také výdrže - až 12 h přehrávání MPEG-4 videa nebo až 42 hodin hudby ve formátu ATRAC 3 či MP3. Zásadní nevýhody má toto nepochybně zajímavé zařízení 2 - je určeno výhradně pro japonský trh (žádná GNU čeština) a pak je to jeho cena blížící se v přepočtu 860 - 870 USD.


Sony PEG-UZ90
reklama