reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

23.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Casio představuje nejmenší VGA displej na světě - Mobilní telefon pro neslyšící - HP iPAQ H2210 s 9 sloty - Pružná robotí kůže
Casio představuje nejmenší VGA displej na světě

Srpnový rekord Samsungu s nejmenším VGA displejem na světě byl překonán společností Casio, jejíž typ s úhlopříčkou 2,2" (56 mm) dosahuje také VGA rozlišení, ale na rozdíl od Samsungu nikoliv s hustotou 300 PPI, ale 368 PPI. Jeho spotřeba odpovídá přibližně dnešnímu běžnému QVGA displeji.

Nasazení v oblasti mobilů, PDA a všech dalších technických udělátek je jen otázkou času, takže se všichni můžeme těšit na skutečně plnohodnotný mobilní internet i na značně miniaturních zařízeních.

Mobilní telefon pro neslyšící

Jedna Izraelská telekomunikační firma začala prodávat za 200 USD speciální mobilní telefon pro neslyšící osoby. Funguje to tak, že příchozí hovor je elektronickým překladačem na přání převeden do graficko-odezírací podoby. Vývoj software trval 4 roky a spolkl 1 milion USD.

HP iPAQ H2210 s 9 sloty

Jeden ze zahraničních čtenářů webu Pocket PC Thoughts byl po dizkuzi na téma rozšíření paměťových karet na různých platformách natolik nespokojen s nynějším stavem, že se rozhodl sám vytvořit handheld, který by obsahoval všechny jím vyžadované sloty, jako základ si vzal podobu HP iPAQu H2210 a jak to dopadlo vidíte sami na obrázku.

PDA podporující každičký představitelný formát na trhu by byl bezesporu komerční trhák, pokud ovšem některého z producentů handheldů zaujme, bude se muset během výroby ještě vypořádat s několika drobnými problémy, jako je například porušování zákonů fyziky.

Pružná robotí kůže

Vědci z tokijské univerzity učinili další průlom na poli robotiky, povedlo se jim vytvořit robotí ruku, která nejenom, že registruje díky 16 senzorům na 1 cm tlak (ehm, člověk má asi 1500...), ale především, ze stisknutí jeho končetiny má člověk "měkký člověčí" dojem.




reklama