reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

29.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
CompactFlash Specification 3.0, rychlejší CF karty jsou tu - Multimediální přehrávač Samsung Yepp YP-T6 s unikátní dovedností - Batoh s vestavěnými solárními články
CompactFlash Specification 3.0 - Rychlejší CF karty jsou tu
Obrázek “http://raeber-fischer.ch/Bild/CF%20Compact%20Flash%20Card.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
Compact Flash Association přijala CompactFlash specifikaci ve verzi 3.0, jež poskytuje podporu pro DMA a dosahuje průtoku až 66 MB/s. Dosavadní specifikace dosahovala maximálně 12 MB/s, takže do buducna již nebude I/O sběrnice oním uzkým hrdlem láhve. DMA má také zrychlit práci a snížit nároky na akumulátor, protože povoluje elektronice CF karty přímý přístup do paměti bez nutnosti tahat do věci procesor, časová a energetická úspora je tedy zřejmá. Nová verze CF 3.0 používá UltraDMA 33 a UltraDMA 66, obojí původně vyvinuté pro IDE HDD na desktopech.

samsung_yepp-t6.jpg imageCompact Flash Association také doporučila, aby všechna CF zařízení zvládala čtení FAT12, FAT16 a FAT32. Mimochodem, většina dnešních karet používá FAT16 (max 2 GB).

Multimediální přehrávač Samsung Yepp YP-T6 s unikátní dovedností

Model YP-T6 právě odhalený v Korei není jen dalším z haldy kapesních MP3manů, ale k obvyklým parametrům nabízí i něco navíc - mimo USB 2.0, kapacit 128 MB, 256 MB a 1 GB a formátů MP3, OGG, WMA a ASF je tu i schopnost zobrazit u přehrávané písně její slova, což je ale funkce, kterou ocení zejména Asie šílící po karaoke.

Batoh s vestavěnými solárními články

Firma Voltaic Systems nabízí pro fanoušky mobilní elektroniky tento speciální batoh, který je v zadní části vybaven třemi řadami solárních článků. Na nabíjení notebooků to sice stále není, ale například mobilní telefon se dá plně dobít za nějaké 4 - 6 h přímého osvitu. Za 230 USD je Váš.


voltaic_back.jpg image
reklama