reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

1.11.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Prodeje čistokrevných PDA opět poklesly - Virtuální laserový obraz namísto displeje? - SanDisk a levné SD karty - MP3man z ryzího zlata pro fajnovky

Prodeje čistokrevných PDA opět poklesly

A na úvod jedna nepříliš příznivá zpráva pro příznivce handheldů, prodeje PDA již potřetí v řadě prokázaly během posledního kvartálu propad v prodeji - celosvětově se prodalo 2,1 milionu jednotek, což je o 8,7 % méně, nežli minulý rok. Trhu sice stále dominuje palmOne s 34,7 % podílem, ale i jeho prodeje klesly oproti předchozímu roku o 11,7 %. Trend je zkrátka takový, že pokud zařízení nemá hlasové funkce, zákazník prostě nemá zájem shodují se experti. Většina lidí nechce nosit samostatný mobil a PDA a dává před nimi přednost komunikátorům typu palmOne Treo 6xx nebo HP iPAQ h63xx.

Ačkoliv to vypadá, že se pomalu začínají naplňovat chmurné prognózy o úpadku PDA, není to až taková hrůza, jak by se na první pohled zdálo, jenom ať si výrobci pěkně zvyknou, že součástí každého handheldu má být i modul pro komunikaci dlouhého dosahu, ať již GSM/GPRS či chystané moderní 2,5G a 3G varianty.

Virtuální laserový obraz namísto displeje?

VRD nerdTaké vědci z Washingtonské univerzity vytvořili prototyp zařízení nazývaného Virtual Retinal Display (VRD), které (jakkoliv neobvykle to zní) vysílá laserové paprsky přímo do oka a vykresluje tak na sítnici obrazy. Zařízení má oproti displeji tu výhodu, že má prakticky neomezené rozlišení, naopak je tu ale i zásadní nevýhoda, zatím zobrazuje pouze v červené barvě.

SanDisk 2GB Secure Digital cardSanDisk a levné SD karty

Když společnost SanDisk začátkem roku přišla na trh s 1 GB SD kartou, stála 500 USD. Dnes představila novou kartu SanDisk 2 GB Ultra II s rychlejšími pracovními rychlostmi za 240 USD, 2 GB SD médium běžných rychlostí se bude prodávat za asi 200 USD. A co ten 500 USD 1 GB SD kus z počátku? Tak ten si dnes můžete pořídit za nějakých 65 USD. Inu pokrok...

MP3man z ryzího zlata pro fajnovky

Pokud vám snad běžně dostupné MP3 přehrávače připadají jako málo luxusní, pohleďte na tohoto 24karátovým zlatem plátovaného krasavce švédské firmy Jens Of Sweden, který může být váš za mizerných 1 100 USD. Model MP-400 flash disponuje 1 GB úložného prostoru, podporuje USB 2.0 rozhraní, přehraje soubory typu MP3, WMA, ASF a OGG, má FM tuner, OLED displej a vydrží hrát až 20 hodin na jeden zátah.


Excentrique MP-400
reklama