reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

3.11.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Bude palmOne Treo i s OS Windows Mobile? - 2 nová Pocket PC vybavená GPS pro cestovatele a řidiče - Atomové hodiny pro mobilní telefony a GPSky
windows treoBude palmOne Treo i s OS Windows Mobile?

Společnost palmOne, mimochodem doposud největší zákazník PalmSource a tvůrce Trea 650, údajně zvažuje, že v linii komunikátorů palmOne Treo bude používat i operační systém Windows Mobile od Microsoftu (ten se k věci doposud nijak nevyjádřil). V nejbližších dnech se patrně dozvíme více.
mobile crossing waypoint 200

2 nová Pocket PC vybavená GPS pro cestovatele a řidiče

Společnost Mobile Crossing uvedla 2 nová Pocket PC s GPS jménem WayPoint 100 a WayPoint 200. Firma se doposud věnovala produkci GPS a Bluetooth příslušenství a teprve tentokrát se rozhodla nabídnout uživatelům něco výrazně většího - 2 full-in-one GPS řešení. Přístroje běží na OS Windows Mobile 2003 Premium Edition, CPU typu Intel PXA taktovaném na 400 MHz a dále nabízejí Compact Flash Type II a SDIO sloty, displej úhlopříčky 89 mm s rozlišením 240 x 320 pixelů a dražší verze PDA ještě i Bluetooth. Oba typy obsahují mapy firmy Nav Teq, Mapopolis routing, TrafficWatch a Weather Underground služby. S jednotkami je též dodáván nástavec do auta. Cena zatím pouze ohlášených handheldů není známa.

Atomové hodiny pro mobilní telefony a GPSky

John KitchingVědci z National Institute for Standards and Technology z Boulder v Coloradu vyvinuli atomové hodinky rozměrů kostky cukru, kterým k běhu stačí 73 mW a o 1 sekundu se "rozejdou" za 300 let (to je sice od velkých atomových hodin stále dost daleko, pro mobilní nošení ale ažaž), což znamená, že jsou 1 000x spolehlivější, nežli dnešní nejlepší náramkové hodinky (většina dnes používaných hodinek je vybavena křemíkovým krystalem produkujícím pravidelné pulzy).

Časoměřič v ceně zhruba 100 USD může být díky své velikosti použit i v mobilních telefonech a jako o jednom z reálných míst nasazení se uvažuje i o mobilní bezdrátové komunikaci, kde mohou atomové hodiny zlepšit synchronizaci signálů a tím i kvalitu připojení, konkrétně od podobně vybavených GPS si vědci slibují další zvýšení přesnosti.
reklama