reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

17.3.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
Bude palmOne Tungsten T6 a Zire 73? Fotografie MDA IV z CeBITu.
Server PalmAddicts přinesl informace o tom, že se připravuje nástupce Tungstenu T5, který se bude jmenovat Tungsten 2005. Měl by mít Wi-Fi, Bluetooth, Palm OS 6 (bylo na čase), 1 GB paměti, 3 Mpix. fotoaparát či nový konektor (s podporou ethernetu). Některé parametry jsou docela reálné a nevidím důvod, proč by je Tungsten T6 (nebo jak se bude model jmenovat) nemohl obsahovat. Ale například fotoaparát se mi k řadě Tungsten nehodí. Předchozí modely ho neměly a nevidím důvod, proč by T|T6 měl 3 Mpix. fotoaparát či jiný mít, od toho tu jsou Trea a Zire PDA. Komentář mám i k novému konektoru, část uživatelů nelibě nesla změnu u Tungstenu T5 a znemožnění používání zakoupeného příslušenství i s jiným Palmem by úsměv Palmistů nejspíš nevzbudilo. Zajímavě vypadá podpora hlasového zadávání znaků, která by se mohla stát velkou konkurenční výhodou. Pravdou však je, že rozpoznávání lidské řeči není zatím na takové úrovni, aby mohlo být bez problémů provozováno na kapesních počítačích. Možností je, že palmOne nabídne hlasový zápis textu jako doplněk k známým Graffiti znakům, tedy něco jako Shortcuts – pro aktivaci by stačilo říct "aktivuj Shortcuts" a pak patřičnou zkratku. Podobný systém známe z mobilních telefonů, smartphony se Symbianem umějí dokonce zkoumat zvukový vstup a pokud dojde ke shodě s nahraným vzorkem, mohou čekat na další pokyny nebo např. začít nahrávat hovor. Toto řešení spotřebuje ale velké množství elektrické energie. Závěrem dodám, že ačkoli si myslím o pravdivosti své, některé výše uvedené vlastnosti by mohly být v brzké době v některém z PDA.

E-shop Buy.com nabízí za 12 USD kožené pouzdro pro palmOne Zire 72 a 73. Podrobnosti o možném nástupci Ziru 72 nejsou známy, měl by mít ale stejné nebo alespoň podobné rozměry. Co se týče pravdivosti, nevidím důvod obchodu nevěřit, na stránkách uvádí název produktu tak, jak jej dostal od výrobce/distributora. Může se sice jednat např. o žert zaměstnance Buy.com, ale jelikož je lehce zjistitelné, který pracovník položku vložil, jednalo by se o riskantní počin.


msmobiles.com přinesl několik zajímavých fotografií komunikátorů MDA IV s nálepkou Vodafone. Zajímavá je fotografie porovnávající MDA IV s Compactem, který je sice znatelně menší, ale uživatelé upřednostňující QWERTY klávesnici a VGA displej budou rádi nosit nějaký ten gram navíc.










reklama