reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

16.5.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
Clio NXT druhé generace – zaujme uživatele zařízení na půli cesty? Nový ovladač palmOne Wi-Fi karty podporuje Tungsten E2. Garmin nechystá upgrade iQue M5 na Windows Mobile 5.
Kapesní počítače Clio NXT (pokud je ještě lze nazvat kapesními) vzbudily před několika měsíci zájem veřejnosti. Vlna zájmu opadla, když se zjistilo, že se jedná o drahá a málo vybavená zařízení. Nyní je na světě druhá generace přístrojů, které by dle slov výrobce měla zaujmout i náročné uživatele. Základem je procesor Intel PXA255 na frekvenci 400 MHz. Paměti SDRAM je 64 MB, což je velmi málo. Dotykový displej zobrazí 262 tisíc barev a má rozlišení 800x600 bodů, což je pro práci dostatečné. Pro přístup k Internetu lze použít Wi-Fi nebo modem standardu V.90. K snad pohodlnému psaní poslouží QWERTY klávesnice, pokud byste ji nechtěli využívat, lze vyvolat softwarovou klávesnici a psát na ní. Paměť lze rozšířit kartami CF a SD. Cena je 999 USD. Jednoznačným záporem je absence Bluetooth. Free Wi-Fi hotspoty jsou sice skoro na každém kroku, ale přístup na internet přes mobilní telefon je častější a spolehlivější (co se dostupnosti týče). Operační paměti je na dnešní dobu žalostně málo, očekával bych spíše pevný disk. Jako zařízení, které se začíná prodávat v polovině roku 2005, má Clio NXT spíše průměrnou výbavu a cenou zájemce také nepřitáhne. Uvidíme, jak si povede v podnikové sféře, kam je díky klávesnici a displeji určen. Zařízení si můžete zamluvit na stránkách výrobce.


Jedinou změnou je podpora nového PDA, vylepšení nehledejte. Pro instalaci je třeba mít alespoň 5 MB volného místa v RAM a plně nabitou baterii. Ovladač si stáhnete na webu palmOne.



Redaktor Pocket PC Thougst měl možnost mluvit se zástupci spol. Garmin, kteří mu sdělili, že se upgrade stávajících zařízení na nový systém Microsoftu nechystá. Můžeme se jen domnívat, že Garmin chystá nové PocketPC, které by WM 5 používalo.
reklama