reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce z CeBITu 2004

24.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce z CeBITu 2004
PDA Hitachi poháněné palivovým článkem - Další dva obři licencují Symbian OS - Nové procesory "Bulverde" dosáhnou až k hranici 624 MHz - Smartphone nápomocný při podvádění u rulety
hitachi fuel cell PDAPDA Hitachi poháněné palivovým článkem

Na první PDA, jež bude jako zdroj energie používat palivového článku, čekají někteří lidé velmi nedočkavě. Již se objevilo několik prototypů, ale zlepšovák má stále ještě některé nedostatky, tím největším je zřejmě velikost článku - pokud bude někdy za rok, kdy se mají podobné přístroje snad již objevit, prodáváno zařízení podobné velikosti, marketingové oddělení Hitachi bude mít skutečně co dělat, protože předmět na obrázku vpravo má váhu největšího PDA na dnešním trhu a 5 LiIon akumulátorů k tomu.

Další dva obři licencují Symbian OS

SymbianPřes nedávné pohlcení majoritní části Symbianu Nokií to vypadá, že Symbian OS je pro producenty smartphonů stále dostatečně atraktivní záležitostí, o čemž svědčí i fakt, že se jej rozhodly licencovat další dvě velké značky - LG Electronics (Symbian OS + Series 60) a Lenovo Digital Mobile Business (Symbian OS).

Nové procesory "Bulverde" dosáhnou až k hranici 624 MHz

Očekává se, že společnost Intel co nevidět ohlásí další procesory z řady Intel XScale nazývané kolektivně "Bulverde." Zatímco procesory poslední série dosahovaly taktů 200 - 400 MHz, nové modely mají nabídnout pracovní frekvence 416 MHz, 520 MHz a 624 MHz. První PDA, které obsahuje čip Bulverde, je ASUS MyPal A730, ovšem již během konce jara a začátku léta se dá očekávat povlovný přechod z PXA255 na Bulverde. Vedle rozšíření instrukční sady o instrukce pro práci s multimédii (přirovnatelné k procesorům Pentium a Pentium MMX) činí čipy Bulverde zajímavými hlavně technologie SpeedStep umožňující dynamické změny taktování i napětí CPU.

Smartphone nápomocný při podvádění u rulety

Skupince lidí z východní Evropy se podařilo zjistit, jak využít svého smartphonu k ošálení pravděpodobnosti. Dva srbští muži a jedna maďarská žena údajně vyhráli 1,3 milionu v londýnském Ritz Casinu s použitím software, který změnil jejich chytrý telefon ve snímač (pohybu?). Systém prý pracoval na principu detekce rychlosti kuličky a následném vyhodnocení jejího předpokládaného dopadu.
reklama