reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

1.12.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Casio používá pro výrobu OLED displejů a-Si technologii - Gigabyte GN-WLBZ20, USB drive a WLAN modul v jednom - EMame pro Series 60, port populárního emulátoru MAME pro Series 60! - Nepromokavé reproduktory do vany pro Vaše PDA
Casio používá pro výrobu OLED displejů a-Si technologii

Společnost Casio začala používat amorphous silicon (a-Si) technologie k produkci svých OLED displejů, což v konečném důsledku vede k 30 % redukci nákladů, jež jsou třeba pro výrobu zobrazovačů s pomocí technologie LTPS (low-temperature poly-silicon). Vyrobený prototyp displeje úhlopříčky 53 mm, rozlišení 160 x 128 pixelů s 18bitovou (262 k) barevností měl pouhých 1,2 mm tloušťky. Výroba ultratenkých PDA tak možná dostane úplně nový rozměr.

Většina výrobců používá právě LTPS technologii, která má problémy u displejů vyšších rozlišení, a-Si technologie použitá Casiem, jinak běžně používaná u LCD panelů, zjednodušuje proces výroby a též snižuje plýtvání materiálem.

Pro úplnost ještě dodejme, že se Casio chystá vyrobit domácí TV postavenou na OLED technologii během let 2006 - 2007. Casio dále dodává, že teprve až bude refresh rate a životnost velmi velkých OLED displejů přijatelná, až pak se OLED panely objeví v masovějších počtech.

O technologii OLED píšeme více zde, další fotografie naleznete tady.

Gigabyte GN-WLBZ20 - USB drive a WLAN modul v jednom

Společnost Gigabyte Technology ohlásila svůj produkt pod číslem GN-WLBZ101/201, jinak též kombinaci USB disku (128 MB) a IEEE 802.11b WLAN modulu (GN-WLBZ101 typ disponuje pouze WLANkou). Produkt je samozřejmě využitelný jak na desktopech, tak i na noteboocích.

Balení obsahuje obslužný software pro používání GN-WLBZ101/201 jako access point (pouze Windows 2000/XP) s podporou 64/128bits WEP protokolu nebo jako SOHO Web Gate.

EMame pro Series 60 - Port populárního emulátoru MAME pro Series 60!

EMame je port tradičního Mame emulátoru pro Symbian od Petera van Sebilla. Tato verze běžela pouze na přístrojích Sony Ericsson P800/P900 a některých dalších starších Symbianovských mašinkách. Díky panu Staffanu Ulfbergovi, který provedl některé drobné úpravy, si teď EMame mohou užít i majitelé Series 60 přístrojů, s několika výjimkami, těmi jsou Nokia 7650 a 3650, protože nemají pro EMame dostatek paměti, přinejmenším ne v nynější verzi a konfiguraci. O Siemensu SX-1 sice nepadlo ani slovo, ale dá se předpokládat, že zde se EMame rovněž v pohodě rozběhne.

EMame podporuje teoreticky asi kolem tisícovky her, ale spousta jich nechodí např. kvůli chybějící podpoře ovladače paddle nebo nutnosti analogového joysticku atd. následující seznam her obsahuje ty, které byly otestovány a běží poměrně dobře, pokud je hra pomalejší, je to zdůrazněno: 1942 (set 1), 1943 - Kai - slow, 1943 - The Battle of Midway - slow, Bomb Jack (set 1), Commando (World), DigDug - very slow, Do! Run Run (set 1) - a bit slow, Donkey Kong Junior (US), Exed Eyes - slow, Frogger, Galaga (Namco) - slow, Galaxian (Namco), Goindol, Green Beret, Gyruss (Konami), Jungle King (Japan), Mr Do!, Pac-Man (Midway) - and all other Pac-Man versions I've tried, Ping Pong, Piranha, Rush'n Attack, Solomon's Key (Japan), Space Invaders - very slow, Super Cobra, Time Pilot, Vastar (set 1), Xevious (Namco) - very slow, Zaxxon (set 1).

Poslední verzi 0.91 naleznete na stránkách autora.

Nepromokavé reproduktory do vany pro Vaše PDA

Poslech hudby linoucí se z PDA při pohodlné koupeli naráží na jeden poměrně zásadní problém - jak a hlavně na čem ji poslouchat? Integrovaný reproduktorek takřka nepřichází díky svému omezenému výkonu i rozsahu do úvahy a domácím sluchátkům zase příliš neprospívá mokré prostředí. Opravdu rafinovaně to vyřešila firma Pioneer - a dokonce ve stereu... =) !


reklama