reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

19.12.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Čtyři největší producenti japonské elektroniky podepisují univerzální jazyk spotřebičů - Adobe otevírá eBook Store - Nokia se chystá testovat na svých telefonech příjem TV vysílání
Čtyři největší producenti japonské elektroniky podepisují univerzální jazyk spotřebičů

Společnosti Toshiba Corp, Sharp Corp, Mitsubishi Electric Corp a Sanyo Electric Co podepsaly specifikaci iReady, aby tak zaručily kompatibilitu při komunikaci mezi svými produkty přes internet. Specifikace umožní kupříkladu uživateli smartphonu zjistit, jaké jídlo má doma v ledničce, a to i v případě, že má každý z přístrojů vyroben u jiného producenta. Další možnost využití vidí firmy při online placení různými způsoby.

Adobe otevírá eBook Store

Společnost Adobe Systems Incorporated otevřela web nazvaný Adobe Digital Media Store nabízející široké spektrum dokumentů ve formátu Adobe Portable Document Format (PDF). Po zaplacení poplatku tak lze stáhnout některý z mnoha tisíc již přítomných titulů zahrnujících tradiční eKnihy, nejrůznější digitální časopisy, noviny, mapy, zprávy a další typy čtiva.

Čtení na handheldech ale není jen tak - je třeba Acrobat Reader pro danou platformu s podporou DRM (Adobe Digital Rights Management), jenž existuje zatím pouze v Palm OS verzi. V rámci nabídky kvalitních titulů Adobe i partner OverDrive spolupracují se spoustou světových vydavatelství nejzvučnějších jmen jako jsou HarperCollins, Simon & Schuster, Random House, Time Warner, John Wiley a McGraw-Hill, také s mnoha menšími podniky a samozřejmě samotnými autory. Populární noviny a časopisy dostupné v PDF zahrnují mimo jiné i BusinessWeek, Popular Science, The New York Times, U.S. News, World Report či USA Today.

Tento krok Adobe je nepřekvapující a popravdě, dost se divíme, proč to firmě, která dala světu formát PDF, trvalo tak dlouho.


www.nokia.comNokia se chystá testovat na svých telefonech příjem TV vysílání

Jednička na poli mobilních telefonů, firma Nokia, začíná v poslední době vyvíjet aktivní spolupráci s finskými operátory a televizními společnostmi, protože se chystá spustit komerční TV vysílání pro smartphony s použitím tzv. Internet protocol datacasting technologie. Prvních 500 zákazníků bude příjem TV testovat od podzimu příštího roku.
reklama