Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

29.3.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
ActiveSync 3.7.1 ke stažení - Poslední informace k upgradu na Windows Mobile 2003 Second Edition od Dellu a HP - Linuxové PDA Simputer pro nejchudší - SDIO Wi-Fi karta pro Palmy již v květnu? - Atari Cosmos, 3D herní konzole, která se nikdy neobjevila
ActiveSync 3.7.1 ke stažení
Windows Devices and Software
Společnost Microsoft právě vydala další verzi svého synchronizačního software pro handheldy a smartphony, aplikace ActiveSync. Poslední verze označená jako 3.7.1 build 4034 má 3,866 MB a je docela dobře možné, že vedle běžného debugu přidává také podporu pro zařízení běžící na operačním sytému MS Windows Mobile 2003 Second Edition.

Poslední informace k upgradu na Windows Mobile 2003 Second Edition od Dellu a HP

Ač je to sotva pár dní, co společnost Dell uvedla, že nebude nabízet upgrade starších přístrojů na nový OS Windows Mobile 2003 SE, dnes firma rychle dodává, že je "na zákazníky orientovanou společností" a "v případě výrazného zájmu ze strany majitelů Aximů X3 můžeme ještě přehodnotit svůj postoj."

To kolem HP kolují jiné fámy, zatím ale také vysoce spekulativní - dle zdroje blízkého HP se majitelé HP iPAQů sérií H2200, H4100, H4300, H5100 a H5500 dočkají (pravděpodobně bezplatného) upgrade. Modely ze série H3000 a H5400 do updatu nemají být zahrnuty, podobně jako přístroje H1930 a H1940.

simputerLinuxové PDA Simputer pro nejchudší

Handheld Simputer byl již tolikrát v tichosti odložen, že se jeden vůbec diví jeho uvedení na indický trh v Bangalore společností Picopeta. O řádném zpoždění mimochodem vypovídají i jeho technické parametry - procesor StronARM na 206 MHz se dnes u novinek již příliš nevidí. PDA pracující na běžné AAA akumulátory má 64 MB RAM, běží na Linuxu a má údajně dobře zpracováno ovládání hlasem, prý s ohledem na negramotnost místních lidí. Firma se domnívá, že za 220 USD se zde přístroj stane hitem, což je překvapivé hned ze dvou důvodů, zaprvé - v této cenové skupině existuje řada lepších přístrojů přinejmenším z HW hlediska a za druhé - příjem na hlavu nedosahuje v této části světa hodnot, ze kterých by marketingová oddělení firem zrovna šílela.

C-Guys palm sd wifi cardSDIO Wi-Fi karta pro Palmy již v květnu?

atari_cosmos.jpgAť to zní jakkoliv tragikomicky, i když je Palm OS 5 mezi námi z digitálního pohledu již věčnost, zatím stále nikdo nebyl schopen přinést majitelům Palm OS 5 vyzrálé SDIO Wi-Fi řešení. Již před drahnou dobou sliboval podobnou věc SanDisk, ale s časem vše nějak utichlo. Naštěstí se ale na scéně objevuje firma C-Gyus, která říká, že nabídne Wi-Fi kartu pro Palm OS 5 v SD formátu již během května (cynik by se jistě pozastavil nad faktem, že C-Gyus nějak nespecifikovali rok...).

Atari Cosmos - 3D herní konzole, která se nikdy neobjevila

Na dnešním trhu již je nebo se v nejbližší době chystá objevit celá řada pokročilých zábavních přístrojů, které poskytují svým uživatelům rozptýlení v přenosném balení a obecně řečeno, jsou to jedny z nejpokročilejších ukázek dnešní techniky. Mezi přístroje, které všechno to šílení po mobilní zábavě začaly, měl ve své době patřit i tento handheld Atari jménem "Atari Cosmos," jehož takzvané 3D využívalo pouze prostých zákonů optiky - silueta města na fotografii je hologram, za nímž blikaly barevné LEDky a probíhala hra. Jedná se o stařičký prototyp z herního muzea, který se nedostal do masové produkce, mimochodem, na světě jsou pouze dva fungující exempláře.