reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Křemíkové wafery skutečně zdraží a s nimi i veškeré počítačové čipy

6.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Křemíkové wafery skutečně zdraží a s nimi i veškeré počítačové čipy
V poslední době se na počítačový trh řítí jedna (cenová) pohroma za druhou. Grafické karty jsou v podstatě nedostupné, procesory zasáhly exploity Meltdown a Spectre, paměti jsou na více než dvojnásobku své někdejší ceny a drahá jsou i SSD. To ale není vše.
O zvyšování ceny křemíkových waferů jsme už slyšeli loni v listopadu a nové zprávy tuto neblahou skutečnost bohužel jen potvrzují. Křemík je sice na Zemi hojně zastoupený a snadno přístupný prvek, ovšem podobě waferů musí být velice čistý a toho není jednoduché docílit. 
 
 
Wafery jsou nařezané křemíkové ingoty o průměru maximálně 300 mm, z nichž se pak pomocí různých technik litografie tvoří identické čipy posázené vedle sebe. Po finálním rozřezání waferu získáme už jednotlivé čipy, jež se už jen zapouzdří a jsou připraveny pro nasazení jako procesory, GPU, RAM, NAND Flash a jiné produkty. Wafery jsou tak zcela nezbytný polotovar, jehož cena ovlivňuje cenu veškeré elektroniky založené na křemíkových čipech. 
 
 
V listopadu o zvyšování cen mluvila především společnost SUMCO, která udávala, že s ohledem na zvyšující se poptávku je ve výhledu 20% zvýšení cen v tomto roce a v roce 2019 přijde nejspíše další zdražení. 
 
Nyní se k SUMCO přidávají další výrobci waferů, jako je tchajwanská společnost GlobalWafers, která potvrzuje, že letos skutečně cena poroste o 20 %. Tomu se ostatně nelze divit, neboť SUMCO se svým 60% podílem na celosvětové produkci waferů udává krok. 
 
Vysoká poptávka převyšující nabídku se týká konkrétně 12palcových, čili 300mm waferů využívaných v těch nejpokročilejších provozech. V minulosti se uvažovalo o přechod na 450mm wafery, ale ty se ukázaly už jako příliš velké, a tak k tomu nedošlo a asi už nikdy nedojde. Dle SUMCO bude v roce 2020 každoměsíční spotřeba waferů čítat 6,6 milionů kusů a jejich výrobci se zrovna po hlavě nehrnou do toho, aby honem rychle navyšovali výrobní kapacity, neboť rostoucí ceny jim samozřejmě budou vyhovovat. Představují pro ně více peněz bez práce a investic.  
 
Je to tak další rána pro celý PC průmysl, který už dostatečně trpí nedostatkem grafických karet, pamětí DRAM různých druhů a pamětí NAND Flash. Vypadá to, že jsme zabředli do kaše, z níž nevede zřejmá cesta ven a spíše se postupně objevují nové a nové průšvihy. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama