reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměna Gram od Telegramu končí dříve, než začala: kvůli americkým soudům

13.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměna Gram od Telegramu končí dříve, než začala: kvůli americkým soudům
Kryptoměna Gram od Telegramu je další, která ani nespatří světlo světa. Je obětí amerických soudů, kterým se nelíbí koncept této kryptoměny. Ta tak není povolena nejen na území USA, ale i mimo něj.
Státy nemají rády, když se jim někdo míchá do jejich finančních systémů, a proto není divu, že mnoho kryptoměn skončilo ještě dříve, než vlastně začaly vůbec fungovat. Otazník visí nad Librou od Facebooku a Gram od komunikátoru Telegram to už má i spočítané. Jeho platforma TON se nelíbí americkým soudům, které nepovolily prodej této kryptoměny po celém světě, tedy v USA i mimo něj. Autoři kryptoměny, na které pracovali 2,5 roku, říkají, že zdůvodnění amerických soudů jsou směšná. Chtějí totiž zabránit, aby si americký občan mohl koupit tuto kryptoměnu v jiné zemi. Přirovnávají to k tomu, jako by např. USA zakázalo prodej kávy, a proto by současně donutilo např. Itálii zakázat provoz kaváren, aby tam nemohl přijet americký turista na kafe.
 
Telegram logo
 
Dále říkají, že USA mají až příliš velký vliv na globální ekonomiku. Rozšíření podobného systému kryptoměn totiž dle slov zástupců Telegramu mohou jednoduše zabránit (nebo alespoň významně potlačit) tím, že zatlačí na Apple a Google, aby stáhly aplikace takových projektů ze svých App Store a Play Store. Ve výsledku tak 96 % světové populace závisí na pouhých 4 % populace žijící v USA a jejích volebních názorech. Telegram tak vzdává boj, Gram i platforma TON končí s vývojem a ruší se. Zároveň zástupci Telegramu upozorňují, aby si lidé dávali pozor na falešné projekty s touto kryptoměnou, které se snaží pomocí podvodů vylákat peníze z lidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama